Gå til sidens hovedinnhold

Viser det vakreste av det verste

Artikkelen er over 3 år gammel
Innsendt

FETSUND: Med den aktuelle utstillingen «explications» på Galleri Vinkelen viser fotografene Mark Wennberg og Ole Tom Seierstad trofeer fra en mangeårig fotojakt på materielt forfall. Resultatet er overraskende.

Motivene de to utelukkende har rettet kameralinser imot, gjennom et nå fire år langt fotosamarbeid, er tomme, fraflyttede bygninger i alle varianter – gamle, forlatte hus, nedlagte psykiatriske institusjoner i inn og utland, og tilsvarende fabrikker og sykehus, bare for å nevne noen. Felles for dem alle er de i mangel av omsorg står for fall – om de ikke allerede har falt.

- Tematikken som går igjen i bildene våre, er det vi kan beskrive som forfallets estetikk, altså at det som for mange umiddelbart framstår som særdeles stygt og uestetisk, likevel bærer i seg noe verdifullt og vakkert. Det være seg noe visuelt, en historie, en stemning eller assosiasjon. Vi har arbeidet bevisst i forhold til dette. Responsen vi har fått fra mange av dem som var innom utstillingen vår sist helg, vitner om at vi har lykkes ganske godt. Og det er det jo bare å glede seg over, sier Wennberg, som i tillegg til å fotografere arbeider som kunstner og kulturskolelærer i Fet.

Ulike vinklinger

Utstillingen rommer 20 enkeltstående fotografier i varierende størrelser. 16 av dem er signert Wennberg, de fire øvrige Seierstad. I tillegg viser sistnevnte en fotoinstallasjon bestående av 40 enkeltbilder – et fascinerende skue – en vegg for undring.

- Forskjeller på mine og Mark sine bilder, er nok at han arbeider mer kunstnerisk enn meg. Mens han i større grad bearbeider fotografiene for å oppnå det rette uttrykket, er jeg mer opptatt av å dokumentere, altså vise motivet slik det fremstår for meg der og da. At vi er ulike på denne måten har skapt en fin bredde og variasjon i utstillingen, sier Seierstad, også han fra Fet med daglig virke i it-bransjen.

Geografisk spenn

Flere av fotografiene er tatt av bygninger lokalt på Romerike, men også i andre landsdeler, samt i Sverige i Portugal.

- Det er litt tilfeldig hvordan vi har kommer over bygningene. Vi har reist mye rundt sammen disse fire årene, og mange steder kommer man i snakk med lokalbefolkning som sitter på tips. Nesten uten unntak er det slike som har ført oss fram til de motivene som vises på utstillingen, forteller Wennberg og Seierstad.

Bildene kan skues i Galleri Vinkelen fredag 24. august fra klokka 18 - 20, samt lørdag 25. og søndag 26. fra klokka 12 – 16.

I november skal utstillingen til Arendal

Kommentarer til denne saken