Gå til sidens hovedinnhold

Alt vi gjorde på Facebook i 2007, men som ville vært helt uakseptabelt i dag

Artikkelen er over 4 år gammel

Et pinlig tilbakeblikk til hverdagen på Facebook for ni år siden.

Husker du dagen du skaffet deg en Facebook-profil? Kanskje var det i 2007, det var i alle fall da Facebook begynte å bli skikkelig populært i Norge, skriver Side2.

Kanskje hadde du fått invitasjoner på mail fra venner som ønsket å få deg med på moroa, og du skjønte ikke helt poenget, for vi hadde jo MSN og Myspace.

Men så lagde du deg en profil likevel, mest fordi alle andre gjorde det. Og så poket du et par stykker, skrev litt på veggen til venninna di og oppdaterte statusen din med noe totalt meningsløst og uinteressant.

For det var tross alt 2007, og vi visste ikke bedre. Vi oppførte oss egentlig litt sånn som foreldregenerasjonen gjør nå; litt forvirret, litt oppmerksomhetssyke og altfor ukritiske.

Her har vi samlet en rekke ting vi gjorde på Facebook i 2007, men som vi aldri ville gjort i dag:

1. Skrev på veggen til folk

Ingenting var privat, alt kunne diskuteres her. Man kunne godt våkne opp etter en fest med meldinger av denne typen på veggen sin: «Herregud, du ble full i går! Ble han fyren med deg hjem eller?»

Andre ganger skrev man bare på veggen til folk fordi man kjedet seg. «Halloooooo! Kom bort å se en film?»

Selv fant jeg denne meldingen fra en kompis på min Facebook-vegg fra 2007. Tydelig at vi ikke brydde oss veldig mye om privatliv.

2. Hadde lange samtaler på veggen til folk

Siden det i begynnelsen ikke var mulig å kommentere på det folk skrev på veggen din, måtte man gå inn på den andres vegg for å svare. Dette resulterte i lange samtaler på hverandres vegg. Her la man planer for uka, tullet med alt som hadde skjedd i fylla på lørdag og diskuterte den siste episoden av «Gossip Girl» - totalt likegyldig til at absolutt alle kunne se det.

Hadde vi ikke telefon? Glemte vi at SMS fantes? Brydde vi oss ikke om at alle kunne lese dette?

3. Poket

«Anders har poket deg!»

Anders ville ingenting. Ville ikke si hei, ville ikke slå av en prat. Han bare poket. Så du poket naturligvis tilbake, noe som resulterte i en «pokekrig».

4. La ut album med hundrevis av bilder

De aller kuleste deler ingen bilder fra ferien sin på Facebook i dag. De nest kuleste deler ett eller to. De som henger igjen i 2007 deler hundrevis.

Tidligere var det en grense på 60 bilder per album, så hvis man hadde mer enn 60 bilder, måtte man lage flere album. «Australia del 1», «Australia del 2» og «Australia del 3».

Var vi virkelig så overbeviste om at alle andre var SÅ interessert i hva vi hadde gjort i ferien?

5. Oppdaterte statusen vår flere ganger i uka

«Kjersti gleder seg til fest!» «Kjersti er så trøtt.» «Kjersti er drittlei av å lese til eksamen.»

Kjersti, ingen bryr seg.

6. Tok intetsigende tester og la ut resultatet

«Hvilken Disney-prinsesse er du?» eller «Hvem er du i Friends?»

Dette brukte mange mye tid på, og fikk god respons da de etterpå publiserte resultatet.

7. La ut kryptiske statuser

Dette er det forsåvidt noen som gjør ennå, men det var langt mer utbredt i 2007. Vi snakker om statuser av type «nå orker jeg ikke mer» eller «for en drittdag», altså statuser skrevet kun for å få oppmerksomhet.

8. Oppdaterte informasjonen om deg selv

I dag har de fleste ganske begrenset informasjon om seg selv på Facebook. I 2007 trodde vi alle at vi skulle skrive vårt eget portrettintervju.

Ikke nok med at vi fylte ut full utdanning, alle stedene vi hadde bodd og familieinformasjon, vi la også ut om filmer, TV-serier og musikk, i tillegg til de berømte sitatene dine.

Undertegnede har ennå dette stående. Flaut, men sant.

9. Forklarte hvordan man hadde møtt alle Facebook-vennene sine

Når man fikk en ny Facebook-venn i 2007, ble man bedt om å oppgi hvordan man kjente hverandre. Her gikk det sport i å komme med de morsomste og mest originale historiene, selv om man egentlig bare hadde blitt kjent fordi man gikk i samme klasse på ungdomsskolen.

10. Meldte seg inn i tullete grupper

Også her var vi helt ukritiske i 2007. «Vi som elsker å sove på siden», «vi som har danset på bordet på Cheeky Monkeys i Australia» og «vi som synes Ross er den morsomste i Friends» - slike grupper var vi mer enn gjerne med i.

Til slutt var vi medlem av så mange grupper at det gikk helt i surr. Men som alt annet på Facebook i 2007; de var ikke så nøye.

Kommentarer til denne saken