Tittelen blir «Gratulerer», og urpremiere står på Nationaltheatrets amfiscene 12. januar.

– Det siste broren min gjorde før han tok livet sitt, var å gi meg en badevekt og si at jeg måtte gå til psykolog. Han sa at hodet mitt var en gassballong og at jeg alltid måtte trille sykkelen over fartsdumper, ellers ville det eksplodere, sier Else Kåss Furuseth i en uttalelse.

Hun forteller at hun avfeide å gå til psykolog, fordi hun i all hemmelighet «så på mange av dem som gikk i terapi som jålete».

– Seks år etter at han døde bestemte jeg meg allikevel for å følge hans råd, jeg oppsøkte en psykolog, for å forsikre meg om at hodet ikke skulle eksplodere, forteller Kåss Furuseth om bakgrunnen for «Gratulerer».

– Det er lett å si at man skal leve videre, men for å få det til, så tror jeg det er fint å minne hverandre på at vi er gode nok som vi er, selv om vi er ganske ræva.

Den nye monologen følger opp braksuksessen til «Kondolerer», kalt en komedie om selvmord og som omhandlet livet etter at moren og broren tok sine egne liv da Kåss Furuseth var henholdsvis 11 og 29 år. Med urpremiere på Torshovteatret i 2011, før den tok turen både til Amfiscenen, Hovedscenen og ut på norske landeveier, bidro «Kondolerer» til at komikeren fikk Wenche Foss Ærespris i 2012.

«Kondolerer» vender tilbake til Nationaltheatret torsdag 2. november for et gjensyn før «Gratulerer» blir å se på nyåret – på ny med Arvid Ones som regissør. (NTB)