Gå til sidens hovedinnhold

Ny leder ved Eidsvoll 1814

Artikkelen er over 5 år gammel

Bård Frydenlund er ansatt som ny direktør for Eidsvoll 1814, etter Erik Jondell som går av med pensjon.

– Jeg er naturlig nok veldig glad for at jeg har fått denne stillingen, dette ser jeg virkelig fram til, sier Bård Frydenlund til Romerikes Blad og forklarer hvorfor han søkte stillingen:

– Først og fremst så ligger historien på Eidsvoll og 1814 mitt faglig hjerte nært. I tillegg opplevde jeg samarbeidet vi hadde i forbindelse med grunnlovsjubileet som svært godt, sier Frydenlund, som var koordinator for 1814-prosjektet ved Universitetet i Oslo. I dag er han direktør for Næs Jernverksmuseum i Tvedestrand.

Styrke faglig profil

Eidsvoll 1814 er en avdeling under stiftelsen Norsk Folkemuseum, og direktør Olav Aaraas er svært fornøyd med valget av Bård Frydenlund som ny direktør.

 – Frydenlund er blant de fremste kjennerne av 1814-historien og av norsk historie i denne perioden. Han vil bidra til å opprettholde og styrke den faglige profilen Eidsvoll 1814 må ha. Han har også god erfaring fra museumsdrift og et bredt og sterkt nettverk i museumsvesenet og i historikermiljøet nasjonalt og internasjonalt, sier Aaraas.

Formidler av 1814

Bård Frydenlund er utdannet historiker og har arbeidet både som forsker, prosjektleder og formidler, særlig med perioden rundt 1814.

Bård Frydenlund debuterte som forfatter på Aschehoug forlag i 2009 med boka «Stormannen Peder Anker». Han har dermed bred kunnskap om familien Anker og om virksomheten på Eidsvoll Verk. Hans spesialfelt er nordisk historie i perioden fra 1750 til 1850,

– Eidsvoll 1814 er i dag et svært utadrettet museum med mye publikumsaktivitet. Hvordan ser du på det, Frydenlund?

–Den dimensjonen av museet ønsker jeg skal vokse videre.

–Har du noen nye planer for museet?

– Jeg skal ikke tiltre før 1. september, så jeg tror jeg venter med å si noe om det, sier Frydenlund, som selv er fra Åsa ved Steinsfjorden på Ringerike

Fortid og framtid viktig

Avtroppende dirketør Erik Jondell er svært fornøyd med valget av Bård Frydenlund.

–Jeg kjenner ham fra før; han er en hyggelig fyr og en god formidler på sitt fagfelt. Hans spesiale er jo nettopp 1814. Så jeg regner med at han sikkert er like god når han skal fronte demokrati og samtidsspørsmål, sier Jondell, som innrømmer at han var spent på etterfølgeren.

– Ja, jeg håpte jo på at det ble en person som ikke bare har det historiske blikket, men som også er opptatt av dette med demokrati og hva huset kan være i dag og i årene framover.

Kommentarer til denne saken