Cato Larsen startet Western Line Dancers i 1997. Han er kjent både i Norge og i utlandet som instruktør og koreograf. Han har hatt workshops over hele verden; i Asia, USA og flere land i Europa, blant annet i Frankrike. Han har også i en årrekke drevet kurs i linedance flere steder på Nedre Romerike og i Oslo.

24. januar starter han opp nytt kurs på Jessheim. Kurset er både for nybegynnere og for dem som har danset før.

– Vi har lenge hatt ønske om å etablere et tilbud på Øvre Romerike, og nå blir det endelig realitet, sier Cato Larsen.

Han vet ikke helt hvor mange som kommer til å melde seg på, for påmeldingen skjer ved oppmøte første kurskveld på Gystad velhus. Kurset er lagt ut som arrangement på Facebook og her har 54 sagt at de skal delta, mens over 90 er interessert.

– Det tyder i alle fall på at det er interesse for kurset, sier Cato Larsen.

Artikkelen fortsetter under videoen!

Her forteller Cato Larsen hvorfor det er så bra å danse. Western Line Dancers, som deltar i videoen, fyller 20 år i 2017 og feirer med stor linedance-samling på Gardermoen i mars. (Video: Nina Skyrud)

 

For alle

Det kreves ingen forkunnskaper for å delta på linedance, og man behøver ingen dansepartner. Linedance foregår nemlig ved at man danser på rekke. Hver dans har en bestemt koreografi, og det danses etter alle typer musikk.

– På 90-tallet var linedance veldig knyttet til country- og westernmusikk, men sannheten er at linedance har røtter langt tilbake i tid, til lenge før countrymusikken var oppfunnet, sier Larsen.

Han har selv koreografert flere danser og noen av dem er kjent også i utlandet. En av dansene, «Am I», var rangert som nummer én i 13 uker i USA.

20 år med dans

Cato Larsen begynte selv med linedance for 20 år siden.

– Jeg kunne ingenting om linedance, og begynte omtrent samtidig å danse og instruere, sier han.

Cato mener linedance er noe som passer for alle, uansett alder, kroppsvekt og talent for dans.

– Alt som kreves er at du liker å bevege deg til musikk, sier han.

Linedance varierer fra helt enkle danser med få trinn til kompliserte danser som er vanskelige å øve inn og krever mye trening.

– Vi er innom de fleste stilarter, som rumba, foxtrot, vals og samba, så det er stor variasjon i dansen, sier Cato Larsen.

Linedance har siden 90-tallet utviklet seg. Før ble dansen gjerne danset kun til countrymusikk og armene hadde man gjerne hektet i bukselomma. Nå danses linedance til alle typer musikk, og koreografien involverer både armer og bein.

Linedance

Linedance er koreografert dans som danses ved at deltakerne står på en eller flere linjer.

Det er ikke fysisk kontakt mellom danserne i linedance.

Danserne danser gjerne i ulike retninger.

Dansen er nært knyttet til country/western-musikk, men linedance kan danses til alle typer musikk.

Kilde: Wikipedia