16-åringer lærer gammel byggeteknikk

Marcus Winger Sommer jobber med kantbile

Marcus Winger Sommer jobber med kantbile Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Innsendt– Veldig fint! Gratis læring! Veldig lærerikt! Gøy å være med å lage noe som skal stå her i området lenge! Moro å lære byggeteknikk med bruk av låser, og der hele reisverket settes opp uten å bruke skruer og spiker.

Uttalelsene kommer fra de to 16 åringene Marcus Winger Sommer og Vetle Sletta som er elever ved bygg- og anleggslinja på Skedsmo videregående skole. De har i mai vært utplassert på et låveprosjekt på Fetsund lenser. Der er reisverket til en kopi av ei av de gamle høylåvene som sto på øyene i Nordre Øyeren prefabrikkert. Det var over 40 slike "storrlåver" på Fet og Rælingsøyene på midten av 1900-tallet. Nå er alle borte. 

Det er midler fra Sparebankstiftelsen og lokale banker som har gjort dette prosjektet mulig. Etter prefabrikkering skal reisverket pakkes ned og fraktes ut på øya Sniksand. Låven skal så bygges ferdig der ute i løpet av høsten.

Låven skal være et formidlingssted for den gamle kulturhistorien knyttet til bruken av øyene til beite og slått. Den skal også formidle områdets betydning for jakt, fiske og friluftsliv. Det store naturmangfoldet i Nordre Øyeren naturreservat og historier om de store tømmerslepene som passerte rett vest for låven vil også være tema.

– Vi har hatt byggfagelever fra tre videregående skoler på befaring på låveprosjektet, sier avdelingsdirektør Anna Kristine Jahr Røine. Samtidig har elevene fått en innføring i hvorfor vi bruker ulike tresorter til ulike funksjoner i fløtingsanlegget på Fetsund lenser. Vi har også fortalt om ulike forråtnelsesprosesser under og over vann.

Hun syns det er veldig motiverende at lærerne ved Skedsmo v.g.s. ville gi Marcus og Vetle mulighet til å være med på låveprosjektet. De virker veldig fornøyd og har åpenbart lært veldig mye, sier hun.

– Vi har lært veldig, veldig mye istemmer de to guttene. - Og det har vært moro å bruke håndverktøy som stemjern, håndsag og klubbe i stedet for den elektriske saga vi har på skolen.


De to erfarne læremestrene Agnar Hellestad og Klaus Klint Pedersen sammen med Vetle og Marcus.

De to erfarne læremestrene Agnar Hellestad og Klaus Klint Pedersen sammen med Vetle og Marcus. Foto:

Artikkelen er sendt inn av Anna Kristine Jahr Røine, Fetsund lenser

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags