Gå til sidens hovedinnhold

Ikke lest disse bøkene? Her er bibliotekarenes anbefalinger

Artikkelen er over 2 år gammel
Innsendt

BOKANBEFALING

Rare Reidar

Rut Granli og Bård Torkildsen

Gyldendal 2018

Reidar gleder seg. Det er Halloween, og han skal være hai! Den skumleste av dem alle! Reidar ser for seg hvordan de andre barna (og voksne) skal skjelve av skrekk. Mamma syr alt hun makter. «Skummel» minner Reidar om, «Jada» svarer mamma. Men når kostymet er ferdig er det svært langt unna det Reidar har tenkt seg. Attpåtil stiller mamma og pappa i teite kostymer og nå skal de snart ringe på hos den tøffeste gutten i klassen.

Selvsagt er det et lite innslag av lokalpatriotisme her: Rut Granli er lærer på en skole i Sørum og Bård Torkildsen er bosatt i Sørum kommune. Men først og fremst er dette en av de morsomste billedbøkene jeg har lest på lenge. Det er tydelig at forfatteren er vant med å være i nærheten av barn. Situasjonene i familien er tatt på kornet. Språket er lekent og moderne samtidig som det er nøkternt. Det har gitt illustratøren stort spillerom, og det er utrolige detaljer i fargesprakende oppslag. Sjekk bare skyformasjonen på forsiden av boka!

Ikke minst er dette en bok som hele familien kan kjenne seg igjen i- enten man har store forventninger, eller er den som prøver å oppfylle dem. Jeg ble spesielt glad for å lese om foreldre som har det morsomt sammen og støtter hverandre. Passer utmerket som høytlesning, og kan og bør leses av både store og små. Jeg håper virkelig på flere bøker om Reidar og om foreldrene hans. Figurer det er lett å falle pladask for- det har i hvert fall jeg gjort.

Boka kan lånes på biblioteket og kjøpes i bokhandelen.

Månedens bokanbefaling blir skrevet av bibliotekansatte fra Nedre Romerike. Les flere anbefalinger på bibliotekrom.no

En lettlest bok om lesing

En uvanlig leser

Alan Bennett

Pax, 2008


 

En uvanlig leser er en morsom, liten bok på bare 117 sider. Hovedpersonen, den uvanlige leseren med andre ord, er ingen ringere enn Storbritannias monark og overhodet for Det Britiske samveldet, dronning Elizabeth II. En dag da hun lufter hundene, oppdager hun tilfeldigvis bokbussen parkert utenfor Buckingham Palace, og blir snart bitt av lesebasillen. Snart foretrekker hun lesing fremfor å gjennomføre sine plikter som dronning. Hun er ikke lenger så opptatt av å overholde tidsskjemaet og heller ikke så nøye med påkledningen. Hennes nærmeste rådgivere fortviler og vil gjøre hva de kan for å sette en stopper for majestetens overkonsumpsjon av litteratur.

Det er plass til usedvanlig mange vittigheter i denne bokens lille format, men boka rommer også et slags alvor. Med stor innsikt beskriver den hva lesing kan gjøre med et menneske. I 2016 presenterte Keith Oakley ved universitetet i Toronto i Canada en sammenstilling av studier som peker på at du som leser mye skjønnlitteratur utvikler dine empatiske evner. Men Alan Bennett pekte på dette faktum allerede da En uvanlig leser ble publisert i 2007. Det er nemlig det som skjer med dronningen da hun etter hvert blir en erfaren leser – hun begynner å interessere seg for sine undersåtters tanker og meninger.

Det er mange referanser til litteratur i denne boken, mange av de 117 sidene er dedikert til å fortelle om hva dronningen leser. Det er imidlertid ikke nødvendig å ha stor kjennskap til litteratur for å nyte av denne boken – men det er morsomt å se dronningens progresjon fra det trivielle og lettleste til det som gjerne blir sett på som «tunge» litterære verker, som for eksempel Marcel Prousts På sporet av den tapte tid.

En uvanlig leser ikke en bok for deg som søker spenning og overraskelser bak hvert hjørne. Det er en lun bok som rusler makelig fremover, på en god måte. Det er en bok man kan humre av, og som etterlater deg med en god følelse. Og fremfor alt er det en bok for deg som elsker bøker.

Alice i Eventyrland møter Edgar Allan Poe

"Hazel Wood"

Melissa Albert

Gyldendal Forlag, 2018

I denne fantasyboken blir vi dratt inn i historien med en gang der vi følger hovedpersonen Alice og moren hennes Ella der de stadig er på flyttefot. De rømmer fra noe som de ikke kan sette ord på, men som de kaller «uflaksen». Vi som lesere får stadig små hint om at det ikke er som det skal være i familien til Alice, og «uflaksen» kan spores tilbake til kultromanen «Eventyr fra Hinterland» som er skrevet av mormoren til Alice. 

Helt siden den ble utgitt har ikke Ella hatt noe kontakt med moren sin. Livene deres blir snudd på hodet da moren til Alice blir kidnappet av flere eventyrskikkelser fra Hinterland. Alice må ta et dypdykk i familiehistorien for å kunne redde moren.  I jakten på moren hennes finner Alice ut at det er ikke alle familiehemmeligheter som tåler dagens lys. Men tiden er knapp og Alice må gjøre alt for å redde moren. 

Forfatteren har skapt en fantastisk verden som du ikke vil forlate, og ikke minst et flott persongalleri. Når siste side er vendt om føler du deg litt fortumlet; som du nettopp har falt ned i verdenen til Lewis Carroll (Alice i Eventyrland) mikset med en dose skrekkhistorier fra Edgar Allan Poe. Absolutt en magisk og spennende bok jeg anbefaler videre! 


 

Endelig en ny norsk science fiction-roman!

Lysår

Didrik Morits Hallstrøm

Cappelen Damm, 2017


 

Didrik Morits Hallstrøm (1984) har på bare 150 sider skrevet en intens thriller fra det ytre rom. Han har tidligere utgitt kjærlighetsromanen Du er ikke død før jeg slutter å elske deg (2011) og grøsseren Krø (2016).

I romskipet Vita reiser en besetning på 16 utvalgte på en 12,76 lysår lang reise til den nærmeste beboelige planeten fra jorda, en reise som vil ta 319 år. På jorda herjer solstormer som sakte, men sikkert ødelegger ozonlaget og til slutt alt liv. Målet for reisen er noe så typisk som - å redde menneskeheten.

Norge er den eneste våkne om bord på skipet. I ett år skal han utføre vedlikehold før han skal ned i dyp kryosøvn, der skal han ligge til det igjen er hans tur på vakt. Han utfører pliktene sine og tar ukentlige psykologiske tester. Hukommelsen hans er slettet, men ting begynner å forandre seg da han finner en skjult melding i Nederland sitt selvmordsbrev. Kan minnene hentes tilbake og kan han vende hjem? Hvem er egentlig Norge, og hva fikk han til å reise?

Lysår er en spennende og mørk science fiction-roman som går i dybden av menneskelige følelser. Hva får en alenefar til å reise fra datteren sin og hvordan er det å leve isolert på et skip med bare en loggbok til dialog mellom besetningen?

Er du glad i science fiction, dystopier, grøssere og spenningsromaner er dette virkelig en bok som er verdt å plukke med seg!

Kommentarer til denne saken