Gå til sidens hovedinnhold

Sterk litteratur om fremmedkrigere

Artikkelen er over 2 år gammel
Innsendt

«Dette livet eller det neste» av Demian Vitanza

Aschehoug, 2017

«Sånn er det. Parallelle virkeligheter. Så nærme, og likevel helt forskjellig. Man står i en virkelighet og ser inn i en annen, skjønner du?»

Den unge norskpakistaneren Tariq fant seg ikke til rette i ungdomstiden i hjembyen Halden. Han havnet etter hvert i et dårlig miljø med kriminalitet og narkotika. Tariq ble også mer og mer dratt inn i radikal islam, og dro etter hvert til Syria.

Demian Vitanza holdt et skrivekurs i Halden fengsel da han møtte Tariq. Tariq, som i virkeligheten heter Ishaq, satt i fengsel etter en tid som fremmedkriger i Syria. Boka har blitt til etter over 100 timer samtaler mellom Tariq og Vitanza, men Vitanza opplyser om at det er lagt inn større eller mindre grad av fiksjon både fra forfatteren og fra kilden. Derfor blir boka å regne som skjønnlitterær, snarere enn en fagbok.

Tariq skal aldri ha avfyrt skudd under sitt opphold i Syria, men jobbet som sjåfør hvor han hentet inn sårede og døde opprørere i felt. Til slutt havnet han selv midt i skuddlinjen, ble såret, og etter hvert sendt hjem til Norge.

Boka er skrevet på en interessant intervjuform, en slags monolog, hvor intervjuerens spørsmål aldri er skrevet ned, kun svarene til hovedpersonen. Demian Vitanza har skrevet en sterk, lærerik og medrivende bok, hvor leseren får et unikt bilde av en Syria-farers tankesett. 

Kommentarer til denne saken