Gå til sidens hovedinnhold

Gripende om vennskap i en flyktig eksistens

Artikkelen er over 3 år gammel
Innsendt

"Høst"

Ali Smith

Forlaget Oktober, 2018

Hvordan opplever vi tiden som går? spør Smith seg i Høst, første bok i den planlagte sesong-kvartetten, en bok for hver årstid. Romanen handler om våre erfaringer, hvordan vi forandrer oss, hva vi gjør med tiden vår og sist men ikke minst om vennskap.

Daniel Gluck våkner liggende alene på en øde strand. Han reiser seg forsiktig mens han undrer på om han egentlig er død. Siden det ikke gjør vondt noe sted må han jo være død. Han ser etter hvert mennesker, døde og levende mennesker om hverandre, vi skjønner at han drømmer.

Deretter møter vi Elisabeth Demand som etter et ublidt møte med en postfunksjonær, hvor hun ikke får fornyet passet sitt fordi hodet hennes er for stort i forhold til tillat standard, drar på besøk til Daniel. Hun leser for en sovende Daniel, mens en pleier svinser rundt og mener hun ikke må håpe på for mye. Det er ikke sikkert den 101 år gamle mannen våkner igjen.

Romanen nøster på en kunstnerisk, vakker måte opp vennskapet mellom Daniel og Elisabeth som møttes for første gang for 24 år siden når hun var åtte år. Daniel viser Elisabeth inn i den litterære og kunstneriske verden. Han samler på «kunstnerisk kunst», som Elisabeths mor kaller det, og har en forkjærlighet for popkunstneren Pauline Boty. Han mener også at alle bestandig burde være i gang med å lese en bok. Et dypt vennskap utvikler seg.

Smith veksler mellom tilbakeblikk på vennskapet, Daniels drømmer og nåtiden i post Brexit-avgjørelsens England. Det er noe språklig eterisk over romanen, som gir den et skjørt preg. Samtidig retter Smith et samfunnskritisk blikk på hvordan verden er blitt mer avgrenset og regelpreget, på tross av at avstand og teknologi ikke lenger hindrer oss. Mennesker lever korte liv i den store sammenhengen og er det da hensiktsmessig å jobbe 8-16 for en lønn de kan bruke på å kjøpe pass etter å ha stått i kø og fått målt bildet av hodet sitt med en linjal? Neste bok i serien Winter er ute på engelsk og jeg gleder meg til å lese den. 

Månedens bokanbefaling blir skrevet av bibliotekansatte fra Nedre Romerike. Les flere anbefalinger på bibliotekrom.no.

Denne bokanbefalingen er skrevet av Pia Syversen, biblioteksjef, Rælingen kommune
 

Kommentarer til denne saken