Gå til sidens hovedinnhold

En lettlest bok om lesing

Artikkelen er over 2 år gammel
Innsendt

BOKANBEFALING

En uvanlig leser

Alan Bennett

Pax, 2008

En uvanlig leser er en morsom, liten bok på bare 117 sider. Hovedpersonen, den uvanlige leseren med andre ord, er ingen ringere enn Storbritannias monark og overhodet for Det Britiske samveldet, dronning Elizabeth II. En dag da hun lufter hundene, oppdager hun tilfeldigvis bokbussen parkert utenfor Buckingham Palace, og blir snart bitt av lesebasillen. Snart foretrekker hun lesing fremfor å gjennomføre sine plikter som dronning. Hun er ikke lenger så opptatt av å overholde tidsskjemaet og heller ikke så nøye med påkledningen. Hennes nærmeste rådgivere fortviler og vil gjøre hva de kan for å sette en stopper for majestetens overkonsumpsjon av litteratur.

Det er plass til usedvanlig mange vittigheter i denne bokens lille format, men boka rommer også et slags alvor. Med stor innsikt beskriver den hva lesing kan gjøre med et menneske. I 2016 presenterte Keith Oakley ved universitetet i Toronto i Canada en sammenstilling av studier som peker på at du som leser mye skjønnlitteratur utvikler dine empatiske evner. Men Alan Bennett pekte på dette faktum allerede da En uvanlig leser ble publisert i 2007. Det er nemlig det som skjer med dronningen da hun etter hvert blir en erfaren leser – hun begynner å interessere seg for sine undersåtters tanker og meninger.

Det er mange referanser til litteratur i denne boken, mange av de 117 sidene er dedikert til å fortelle om hva dronningen leser. Det er imidlertid ikke nødvendig å ha stor kjennskap til litteratur for å nyte av denne boken – men det er morsomt å se dronningens progresjon fra det trivielle og lettleste til det som gjerne blir sett på som «tunge» litterære verker, som for eksempel Marcel Prousts På sporet av den tapte tid.

En uvanlig leser ikke en bok for deg som søker spenning og overraskelser bak hvert hjørne. Det er en lun bok som rusler makelig fremover, på en god måte. Det er en bok man kan humre av, og som etterlater deg med en god følelse. Og fremfor alt er det en bok for deg som elsker bøker.

Kommentarer til denne saken