Gå til sidens hovedinnhold

Linde-Li bestemte seg for å nøste i sin egen historie. Så langt har søket etter familien vært resultatløst

Linde-Li blant de første adopterte fra Vietnam – Jeg har funnet en mye større ro nå

Artikkelen er over 3 år gammel

I mange år levde Linde-Li med et verkende spørsmål: Hvem er jeg? Deler av svaret fant hun ut på en trapp i Saigon i 2014.

I en ny bok forteller forfatter Liz Buer historien om barna som ble adoptert fra Vietnam.

– Jeg har ønsket å skrive denne boka for at historien om de adopterte barna fra Vietnam ikke skal bli glemt. De var pionérer i norsk adopsjonshistorie, de var våre første migranter, sier Liz Buer, opprinnelig fra Ris i Skedsmo, i dag bosatt i Oslo.

Linde-Li er glad for at Vietnambarnas historie er kommet i boka «Flyet fra Saigon», utgitt på Frekk forlag. Hun håper den vil få oppmerksomhet, at den vil være med på å avstigmatisere den gruppen hun på grunn av sin opprinnelse tilhører.

– Jeg har som voksen fått spørsmål om hva jeg tar for en natt. Jeg kan ennå få høre at noen synes jeg snakker godt norsk. Kanskje ikke så rart. Jeg er norsk, jeg elsker mammas kjøttkaker i brun saus, sier Linde-Li Mari Berglund Hanssen, opprinnelige fra Saigon, nå bosatt i Lørenskog.

– Søk røttene dine

De siste årene har hun gjennomlevd en oppvåkning. Linde-Li har gått fra mange år med dyp fortvilelse og angst, fra en tilværelse hvor spørsmålene om hvem hun er tårnet seg opp som en tsunami.

Hennes forlovede, Ronny Hanssen, kom med det første skrittet til en slags forløsning – til det som kunne føre til svar:

««Er det ikke på tide at du setter deg inn i din bakgrunn?»

En svært enkel setning å si. En svært vanskelig avgjørelse å ta.

På vei mot det ukjente

Linde-Li bestemte seg for å nøste i sin egen historie. Så langt har hun resultatløst søkt etter sin egen familie. Under sin første tur tilbake til Vietnam fant hun fram til trappa på barnehjemmet der hun bare noen måneder gammel ble funnet av en nonne.

Linde-Li var blant 800.000 barn som ble foreldreløse under Vietnamkrigen. Noen av dem skulle hentes ut av elendigheten og få et nytt liv.

I oktober 1968 lettet det første flyet fra Saigon. Om bord var 71 babyer og småbarn på vei mot Norge, de var syke, underernærte og traumatiserte.

Tidlig melankolsk

29. august 1971 var det Nguyen Thi An Phuongs tur. Hun var på vei mot et nytt land og en ukjent framtid. Hun landet på Fornebu og ble hentet av Borgny og Svein Berglund fra Jar i Bærum. Hos dem fikk hun en god oppvekst, et godt liv, sammen med i alt fem søsken. Sitt vietnamesiske navn har hun fortsatt båret med seg. Men det er ikke det hun i dag presenterer seg med.

Linde-Li opplevde trygghet, glede og mors kjøttkaker i brun saus. Men etter hvert som hun vokste til, vokste det også fram et spørsmål: Hvem er jeg? Hvor kommer jeg fra?

Allerede som 11-åring fikk hun et melankolsk drag over seg: «Jeg tror jeg får et vanskelig liv.»

Den magiske trappa

 

I 2013 var Linde-Li Mari Berglund Hanssen med på en stor feiring på Gardermoen der flere av de adopterte barna møttes og feiret. Det ble et slags vendepunkt, der hun møtte mennesker med samme bakgrunn som seg selv.

Året etter dro mange av dem til Vietnam. Hun var i ferd med å følge opp forloveden Ronnys henstilling, om virkelig å nøste opp sin egen bakgrunn.

Et høydepunkt, ett av livets største høydepunkt var da hun feiret fødselsdagen sin 7. april, på den samme klostertrappa i Saigon hvor hun ble funnet noen måneder gammel i 1971.

Spesielt frieri

– Den trappa er utrolig spesiell for meg. Jeg fant mer ro. En liten brikke falt på plass; jeg fant en del av meg selv, sier hun.

Hun var der også i 2016 og siste gang i 2017. I Saigon. På trappa. Det var der Ronny Hanssen fridde til henne.

– Neste år skal Ronny og jeg gifte oss, og i 2020 planlegger vi en reise tilbake til Vietnam, da med mine tre barn og deres kjærester og våre forlovere, sier hun.

Hva turen skal inneholde er ikke fastsatt. Kanskje skal hun fortsette søket etter sin mor og sin familie, som hun ennå ikke har fått kontakt med. Uansett, på trappa i Saigon skal de helt sikkert.

– Der vil jeg igjen sette meg ned og takke min mor for at jeg fikk et godt liv i Norge. Hadde jeg møtt henne, ville jeg gitt henne en stor klem. Jeg har et godt liv i Norge, og nå har jeg funnet en større ro. Mye fordi jeg har funnet fram til akkurat den trappa.

Fakta

800.000 barn ble foreldreløse under Vietnamkrigen (1955-1975).

I oktober 1968 lettet det første flyet fra Saigon (Ho Chi Min) med de første babyene på vei mot Norge.

Barna var syke, underernærte og traumatiserte etter krigens herjinger.

Liz Buer (53), journalist og forfatter fra Skedsmo, har brukt fem år på boka «Flyet fra Saigon» (Frekk forlag), som omhandler disse første adopsjonsbarna til Norge

Kommentarer til denne saken