Gå til sidens hovedinnhold

Ny utstilling i Galleri Blaker Skanse

Artikkelen er over 3 år gammel
Innsendt

8.mai- 4.juni, 2017

Åpning mandag den 8. mai klokken 14.00 i Kommandantboligen.

"MANGFOLD"

Utstillere: Sigbjørn Bratlie, Marit Tunestveit Dyre, Francis Enebeli, Sylvia Henriksen, Inge Jensen, June Jeanine Kristiansen, Ole Lislerud, Eline Medbøe, Philipp Spillmann, Gitte Sætre, Toril Wik og Nils Aasland

Medvirkende: Blaker Skanses Venneforening, Blaker og Sørum Historielag

Galleri Blaker Skanse er et kunstnerdrevet galleri som drives av Kunstskansen og som ligger midt i hjertet av Blaker Skanse i Sørum kommune. Det gamle forsvarsbygget ble anlagt i 1682 som en del av flere festningsverk langs Glomma til forsvar mot invasjon fra Sverige. Siden 1917 har det vært billedkunst og kunsthåndverk som har preget historien på stedet. Med så sterke historier i veggene ønsker vi med denne utstillingen å aktualisere den historiske konteksten utstillingsrommet forholder seg til i forbindelse med nasjonale markeringer som frigjøringsdagen og nasjonaldagen.

KUNSTNERNE som stiller ut har alle en unik innfallsvinkel til tema for utstillingen som handler om nasjonal identitet.

SIGBJØRN BRATLIE viser i denne utstillingen en video fra Svalbard som retter søkelyset mot den spesielle kulturen som preger stedet og menneskene der.

MARIT TUNESTVEIT DYRE har valgt å vise et arbeid som reflekterer de utfordringene samfunnet står overfor gjennom et selvportrett med den slående tittelen: ”Jeg visste ingenting bedre enn å gjemme meg.”

FRANCIS ENEBELI maler det han ser og henter motiver fra hverdagslige situasjoner men også nyhetsbilder i avisene. Med sin nigerianske bakgrunn har han en evne til å se det norske samfunnet i et videre perspektiv.

SYLVIA HENRIKSEN tar for seg spørsmål knyttet til sikkerhet, beskyttelse, tilhørighet, gjestfrihet, takknemlighet og bekymring. Hvordan balansere fremmedfrykt og identitet? Skal man redde seg selv eller de andre? Og hva med havet?

INGE JENSEN har på sin side tatt utgangspunkt i landskapsmaleriet som genre og latt seg inspirere av naturen i nærmiljøet.

JUNE JEANINE KRISTIANSEN utforsker i denne utstillingen ytringsfrihetens grenser og muligheter.

OLE LISLERUD har i denne utstillingen vært opptatt av hvordan skriftspråket og alfabetet kan ses som et uttrykk for nasjonal identitet.

ELINE MEDBØE har tatt utgangspunkt i en diktsamling av Line Harr Skagestad. Ved å ta i bruk gjenbrukte materialer forteller hun også noe om den tiden vi lever i.

PHILIPP SPILLMANN henter inspirasjon til sine arbeider fra blant annet elg i solnedgang, Idun Ketchup og oljeindustri. Han har også latt seg fascinere av graffiti og tegneserier noe som gir arbeidene hans en leken og humoristisk karakter.

GITTE SÆTRE´s videoinstallasjon ”Woman cleaning national identity” fra Hardanger tar opp problemstillinger knyttet til nasjonal identitet og naturforvaltning.

TORIL WIK henter inspirasjon fra naturen som utgangspunkt for abstrakte malerier.

NILS AASLAND har med bakgrunn som skulptør og interesse for arkitektur vært opptatt av å undersøke hvordan husene vi bor i er med på å forme tilhørighet og identitet i samfunnet. Men også hvordan en bolig kan være et uttrykk for enkeltmenneskers drømmer og historier.

BLAKER SKANSES VENNER

Under åpningen 8. mai vil det også være muligheter for en historisk omvisning med Blaker Skanses Venner som er opptatt av å ta vare på kulturhistorien på stedet.

Utstillingen "MANGFOLD" er ledet av Guro Berger med bistand fra styret i Kunstskansen: Arne Rygvold, Anne Brit Reienes, Sissel Aurland og Ronja Allum i samarbeid med Blaker og Sørum Historielag. KunstSkansen er en kunstnerorganisasjon med representanter fra Billedkunstnerne i Oslo og Akershus (BOA) Norske Kunsthåndverkere (NK) og Sørum kommune. Utstillingen er gjennomført med støtte fra Sørum kommune.

Artikkelen er sendt inn av Guro Berger, prosjektleder, Kunstskansen

Kommentarer til denne saken