Doblougjentene - fra minner til forestilling

Kirsti Sørlie Hansen og Karianne Lotterud som to Doblougjenter.

Kirsti Sørlie Hansen og Karianne Lotterud som to Doblougjenter. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL
Det er snart 60 år siden Dobloug konfeksjonsfabrikk etablerte seg på Løken i Høland, og mer eller mindre forandret hele lokalsamfunnet. Nå er historie blitt teater, med premiere 30.mars i den nye Bjørkelangen kultursal.

Innsendt

Brødrene Dobloug var en av de store innen norsk tekstilindustri. De etablerte sitt tekstilhus og grossistvirksomhet i Oslo i 1870. Virksomheten vokste med tiden og det ble etablert konfeksjonsfabrikker rundt omkring i landet. En av dem var Dobloug konfeskjonsfabrikk på Løken i Høland. De nye fabrikklokalene ble innviet den 9. juni 1959, 60 år siden i år. Fabrikken var siste skrik innen amerikanske produksjonsprinsipper og var en storsatsning for virksomheten, til tross for at det kunne se ut som om markedet var i fall.

Jentene som arbeidet på fabrikken kom gjerne langveisfra. Da fabrikken ble etablert trodde man at det ville være lett å få arbeidskraft fra området, men det viste seg å bli en utfordring. Syskolen som ble etablert satset stort på å ansette kun de aller beste. Jentene ble silt ut etter iherdig testing og intervjuer. Etter hvert la de testingen på hyllen, da den skremte jenter fra å søke, og de begynte å annonsere etter syersker landet rundt. Jenter kom i hopetall, gjerne fra Narvik, Abelvær og andre strøk med mangel på arbeid.

Jenter ned i 16-års alder kom langveisfra for å søke lykken «kun 6 mil fra hovedstaden». Lite visste de om hvor de hadde havnet, men de fleste ble værende til tross for skuffelsen av å ha havnet langt inne i ingenmannsland. Jentene ble innkvartert i hjemmene til lokalbefolkningen og på hybelhuset som gikk under navnet «kaninburet».

Historien om Doblougjentene fanget vår interesse allerede høsten 2016. Dette var under et mimretreff som jeg arrangerte sammen med Bygdetruppen Teater. Mimretreff er en av metodene vi bruker for å samle inn historier til formidling. Historiene deres bar preg av ungdommelig eventyrlyst, kjærlighet og savn, noe som vi kunne kjenne oss igjen i. Jentenes etablering i Høland påvirket også det lille samfunnet de kom til. De ble innkvartert i hybler rundt omkring i hølandske hjem og noen flyttet aldri hjem igjen. 

Siden 2016 har vi gjort dypdykk i lokale og nasjonale aviser, flere intervjurunder med arbeiderne og andre personer rundt fabrikken, og det er kommet inn bildemateriale og dokumenter. I tillegg har vi fått et godt samarbeid med eieren av fabrikklokalet. Nå er materialet blitt omskrevet til et teatermanus med nyksrevet sang og musikk.

30.mars er det urpremiere på "Doblougjentene - en fabrikkhistorie fra Høland", og vi gleder oss til å presentere den for dere. Det er en ære å få lov til å fortelle Doblougjentenes historie. Velkommen til forestilling!

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags