Gard Sveen krever fortsatt mye av sin leserskare

Artikkelen er over 4 år gammel

BOKANMELDELSE

DEL

Gard Sveen kaster ikke rundt seg med lettvinte løsninger. Nok en gang sender han sine lesere ut på en nokså krevende leserunde. Det er romanens styrke og svakhet.

Med debutromanen «Den siste pilegrimen» måtte han tåle å høre at begrensninger også er en kunst. Det må han tåle å høre om igjen, selv om denne romanen er 28 sider «kortere» enn den forrige.

Men nok om det. Gard Sveen serverer litteratur som gjør at leseren må følge skarp med fra første setning. Her er det mye å holde rede på.

Vi møter igjen politietterforsker Tommy Bergmann og hovedhandlingen foregår i 2004.

Han finner ei hardt skadet prostituert jente og skadene på henne likner på skadene fra en rekke drap som læreren Anders Rask tilstår og blir dømt for.

Siden den prostituerte er av utenlandsk opprinnelse er ikke dette en hendelse som opptar folk i særlig grad. Men samtidig kobles dette opp mot drapet på ungjenta Kristiane Thorstensen i 1988, som Rask er dømt for.

Kristianes mor er sikker på at datterens gamle lærer er uskyldig dømt. Hun vet hvem den virkelige morderen er.

Kristianes mor sitter på en hemmelighet som hun har båret på siden Kristiane ble drept, og som nå står i fare for å bli avslørt.

Og Anders Rask kan ikke ha skadet den prostituerte jenta, fordi han sitter innelåst på Ringvoll på Toten da ugjerningen skjer. Han har bedt om å få gjenopptatt Kristiane-saken.

Spørsmålet er om Rask kan ha hatt en medsammensvoren utenfor murene på Ringvoll.

Er Anders Rask landets verste morder eller er han bare en skarve pedofil som ikke er i stand til å utføre det han er dømt for?

Anders Rask er uansett en person som ser ut til å ha en god del likhetstrekk med virkelighetens Thomas Quick som innrømmet en rekke drap han ikke hadde begått.

Romanen drar leseren inn i menneskets mørke irrganger, inn i helvete åpent.

Har Rask lurt alle eller er han helt frisk? Er Kristianes mor fylt av sykelig fantasi? Hva med overlege Arne Furuberget på Ringvoll? Er han helt frisk?

Bedre blir det ikke av at etterforsker Tommy Bergmann har en bakhistorie med vold i familien og innleggelse, og at hans kompanjong Susanne Bech har vært mer enn nær heroinnåla.

Det er i hvert fall mer enn en som føler seg forfulgt.

Det hele bygges opp til en skikkelig thrilleravslutning og Gard Sveen lander det hele fjellstøtt.

Han skriver knakende godt, men mangler litt driv i oppbyggingen av historien. Til tross for nok en murstein er han i hvert fall langt bedre som forfatter enn som murer. Og takk for det.

Hadde romanen vært enda litt strammere, så hadde dette tippet over på femmer'n.

Roman

ANMELDELSE

Gard Sveen

«Helvete åpent», krim, Vigmostad

& Bjørke, 493 s.

Terningkast: 4

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags