– Kan bli spennende!

Applaus: Forslag til ny fylkesreform har mange tiltak som kan komme lokalt kulturliv til gode, både for utøvere og publikummere, tror Jon G. Olsen, leder for Akershus musikkråd på Kjeller. Begge Foto: Ola Einbu

Applaus: Forslag til ny fylkesreform har mange tiltak som kan komme lokalt kulturliv til gode, både for utøvere og publikummere, tror Jon G. Olsen, leder for Akershus musikkråd på Kjeller. Begge Foto: Ola Einbu

Artikkelen er over 1 år gammel

Ny fylkesreform gir gjødsel til grasrota. – For første gang på lenge er jeg oppglødd over statlig politikk, sier musikkrådsleder Jon G. Olsen.

DEL

Nylig la et ekspertutvalg fram sin innstilling om fylkeskommunale oppgaver i framtiden. Jon G. Olsen i Akershus musikkråd omtaler det som spenstig.

– De foreslår nå en ny og potent fylkeskommune. For oss i kultursektoren er det veldig mange gode spennende tanker, synes Olsen og trekker opp hovedlinjene i innstillingen.

– Det viktigste er at penger, beslutninger og mennesker flyttes fra staten til fylkeskommunen.

Fakta

Med den nye regionreformen har et ekspertutvalg nå lagt fram en rapport som bl.a. går ut på å flytte statlige oppgaver til fylkeskommunene.

Både mennesker, penger og beslutninger foreslås overflyttet på fylkeskommunalt nivå.

Hensikten med den foreslåtte overflyttingen er å skape et mer desentralisert kulturliv.

Handler om nærhet

Forslag til ny fylkesreform kommer som følge av den kommende fylkessammenslåingen. En av ekspertutvalgets hovedlinjer lyder slik:

«Oppgaver bør legges så nært innbyggerne som mulig, men på et så høyt nivå som nødvendig for å sikre en kostnadseffektiv oppgaveløsning.»

Den slags gleder Jon G. Olsen.

– Det handler om nærhet. Nå forsvinner leddet opp til staten, og det blir mye kortere vei til beslutning. Det vil alle tjene på.

– Fordi?

– Det blir mer nærdemokrati. Våre fylkespolitikere bor i Eidsvoll og Lillestrøm. Du kan møte dem på butikken. Sånn sett blir det kortere vei fra dem til grasrota, og det kan gi helt andre muligheter for brukerne til å bli hørt, til å få sine ønsker satt på sakskartet.

Bedre overblikk

Jon G. Olsen mener noen av fordelene er at fylkeskommunene vil kunne se kulturlivet mer samlet.

– Staten ser bevilgningene adskilt fra hverandre, men fylket vil enklere kunne se en sammenheng, både når det gjelder fordelinger og eventuelle forfordelinger, sier Olsen.

– Frykter ulik behandling 

Han mener at det nye forslaget handler om å bygge ned statlig byråkrati og samtidig bygge opp kompetansen i fylkene.

Skepsis hos noen

Jon G. Olsen tror likevel ikke at alle ønsker de nye forslagene velkommen.

– Vi har for eksempel nasjonale organisasjoner, som har kjempet seg til en plass på statsbudsjettet, for eksempel museene. Jeg håper ikke noen er engstelig for at de kommer dårligere ut ved at staten overfører penger og beslutninger på fylkesnivå. Jeg tror uansett på at dette vil alle kunne tjene på.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags