Kjære influenser. Du som har søkelys på kropp og utsende. Du som oppfordrer unge jenter til å ta restylane, self tann og botox. Du som får oss til å føle at vi ikke er bra nok som vi er. Du som reklamerer for produkter som bare passer for noen kroppsfasonger og snakker om at du føler deg feit når du veier, hva da, 50-60 kilo.

Jeg er en 17 år gammel jente som bruker mesteparten av tiden min på sosiale medier, slik som de fleste på min alder. Jeg opplever at du skaper kroppspress som går utover meg og venninnene mine. På innlegg du legger ut så viser du så mye kropp og det gjør at jeg blir usikker på om min kropp er bra nok. Når du legger ut om alle de forskjellige operasjonene du skal ta fordi du ikke er fornøyd med utseendet ditt, så gjør det også at jeg og andre begynner å tenke på om det er noe vi burde ha endret.

Usikker ungdom

Greit nok at du ikke synes puppene dine er store nok, eller at nesa di ikke har riktig form. Men må du dytte det over på oss andre, og få oss til å granske oss i speilet og lete etter samme feil. Jeg kan for eksempel bli påvirket av at folk sier de vil ta neseoperasjon fordi jeg er usikker på utseendet på min egen nese. Det er nok en del som føler på dette, kanskje ikke nødvendigvis noe i ansiktet, men med resten av kroppen. Det er noe annet hvis du har helseproblemer og derfor må få behandling for det, men å endre puppestørrelsen din for «moro» skyld, setter ikke et bra eksempel for de unge følgerene dine.

Sliter med selvbildet

Vet du at 35 prosent av unge jenter sliter med selvbildet sitt og føler seg mislykket over hvordan de ser ut? Takket være deg og dine likesinnede. Jeg synes det er rart at du ikke tenker over dette. Jeg forstår at vi jenter må ta litt ansvar selv for hva som påvirker oss, men det er ikke lett når reklame er proppet med «perfekte» jenter, og du som influenser endrer på utseendet ditt for å bli like «perfekt».

Du er influenser med veldig unge følgere. Da synes jeg du har et særskilt ansvar. Da synes jeg ikke du bør legge ut bilder av deg selv i bikinien eller i bare undertøyet, mens du poserer på en seng. En 12-åring som ser disse bildene vil tro at det er vanlig å se slik ut og kan få ett dårlig syn på seg selv.

Det jeg reagerer mest på, og som irriterer meg mest, er at små barn tror du er «ekte» når du har gjort skjønnhetsbehandlinger og redigerer bildene dine så du ikke ser ekte ut.

Én type kropp

Jeg synes det er rart at du velger å publisere slike innlegg, hvor det bare er tilrettelagt for en type kropp, en type «livsstil» og ett spesielt utseende, når du vet at du har lesere og følgere fra ulike aldersgrupper. Du burde heller legge ut noe som kan leses av alle. Så klart kan man ikke gjøre alle glade med det man legger ut, men det er ett valg å legge ut mykporno-bilder av seg selv på Instagram.

Hvorfor vil du som influenser velge å påvirke folk med til å føle at utseendet deres ikke er bra nok - når du kunne valgt hva som helst annet «tema» som du brenner for. Eller er dette det eneste?

Marie Borgen Paulsen (17), Jessheim