Voldtok 16 gutter på nettet

Har representert åtte av ofrene: Advokat Gard A. Lier i Lillestrøm har representert åtte av de unge guttene som er blitt misbrukt og voldtatt over internett.  Foto: Lisbeth Andresen

Har representert åtte av ofrene: Advokat Gard A. Lier i Lillestrøm har representert åtte av de unge guttene som er blitt misbrukt og voldtatt over internett. Foto: Lisbeth Andresen

Artikkelen er over 4 år gammel

LILLESTRØM: En 20-åring fra Romerike risikerer 11 års fengsel og erstatningskrav i millionklassen for 134 voldtekter – uten å ha møtt ett eneste av ofrene.

DEL

Gjennom å utgi seg for å være ei ung jente på internett, fikk gjerningsmannen kontakt med en rekke unge gutter.

Det som begynte med uskyldig utveksling av bilder, utviklet seg snart til en tvangssituasjon der guttene følte seg presset til å utføre stadig grovere seksuelle handlinger foran kamera.

Regnes som voldtekt

– For mange, meg selv inkludert, er det nok overraskende at overgrep utført via internett kan sidestilles med og straffes som voldtekt, men slik er det altså, konstaterer advokat Gard A. Lier i Lillestrøm.

Sammen med advokatfullmektig Marianne Holmen har han representert åtte av ofrene i rettssaken som ble avsluttet i Nedre Romerike tingrett mandag denne uka.

Noen av ofrene er utsatt for opptil 17–18 voldtekter, opplyser Lier, som beskriver den typiske framgangsmåten slik:

– Gjerningsmannen har oppsøkt guttene på chattesider og utgitt seg for å være ei flott, ung jente. Så har han sendt dem nakenbilder av denne jenta, for så etter en stund å kreve noe tilbake. Guttene ble smigret, og sendte nakenbilder og filmer av seg selv der de for eksempel onanerte. På et tidspunkt har gjerningsmannen så avslørt at han slett ikke var den de trodde, for så å true med å spre bildene og filmene til andre og ødelegge framtida deres. Mange har følt seg tvunget til å fortsette og gjøre det han har bedt om over en periode på ett og et halvt år. Flere har gjennomført timelange «show» foran kamera på Skype etter detaljerte instrukser fra gjerningsmannen.

Har levd i konstant frykt

Advokaten sier saken har vært en stor påkjenning for mange av de unge ofrene.

– Disse barna har levd i konstant frykt for at bilder eller filmer av dem skulle bli publisert. Mange av dem har ikke fortalt verken venner eller foreldre om det som har skjedd – ei heller at de skulle vitne i rettssaken – fordi de har opplevd det som så skamfullt og ydmykende, forteller Gard A. Lier.

– Hva har guttene fortalt om den situasjonen de har levd i?

– Det har vært en voldsom psykisk belastning, og de har beskrevet det som både terror og en følelse av å være fanget i et mareritt som aldri tar slutt.

Mange har følt frykt for å være ute med venner og for å gå på skolen, og flere beskriver både søvnproblemer og konsentrasjonsvansker som følge av det de har vært utsatt for, med dårligere resultater på skolen som en av konsekvensene.

Nærmere 30 ofre

I retten erkjente den tiltalte 20-åringen samtlige forhold han var tiltalt for.

Saken omhandler til sammen nærmere 30 ofre i alderen 12 til 17 år, og 16 av disse er utsatt for det som etter straffeloven er definert som voldtekt. Til sammen mener påtalemyndigheten at det er snakk om minst 134 slike voldtekter.

Ifølge tiltalen har 20-åringen i flere tilfeller gjort alvor av truslene om å spre materialet han satt på ved å publisere nakenbilder av ofrene på bildedelingstjenesten Instagram og via chatte- og bildeportalen Kik.

Politiet har også gjort et stort beslag av barnepornografi hos den i dag 20 år gamle mannen.

– Han sier han angrer på det han har gjort, men at han ikke har reflektert over at det satt en levende person i andre enden. Han ga et sympatisk inntrykk i retten – men bak tastaturet har han framstått som en djevel, konstaterer Lier.

Gjerningsmannen, som selv var bare 17 år gammel da de første hendelsene fant sted, risikerer nå inntil 11 års fengsel og erstatningssøksmål på flere millioner. De fleste ofrene har krevd erstatning, og det høyeste kravet er på 250.000 kroner.

– Overraskende strengt

Lier innrømmer at han synes påstanden om 11 års fengsel er «overraskende streng».

– Ja, jeg hadde trodd 7–8 år var riktig nivå. Men her har nok det allmennpreventive hensynet veid tungt. Jeg vil tro denne saken er en tankevekker for mange, sier bistandsadvokaten.

Basert på erfaringene fra saken har Lier følgende oppfordringer til barn og unge på nettet:

– Vær forsiktig, ikke vær naiv og ikke stol på at den profilen du snakker med på chatten, er den vedkommende utgir seg for å være. Det bør også blinke en varsellampe dersom du blir bedt om å gå over på Skype, mens den du snakker med ikke vil vise ansikt, slik tilfellet var i denne saken, sier Lier.

Han oppfordrer også foreldre til å vise interesse for barnas nettbruk.

– Det er en vanskelig balansegang, for de har rett på et privatliv. Men man bør iallfall snakke med barna sine om nettvett og bidra til bevisstgjøre dem, sier Gard A. Lier.

Dom i saken faller i begynnelsen av februar.

– Han forstår alvoret og angrer

20-åringen har lagt alle kort på bordet overfor politiet og domstolen.

Det opplyser forsvareren, advokat Sol Elden.

– Han har erkjent straffskyld for hele tiltalen. Men hva han har forklart, synes jeg det er feil av meg å gå inn på.

– Har han forstått alvoret?

– Ja.

– Angrer han?

– Ja, absolutt.

– Aktor la ned påstand om 11 års fengsel. Hva er din kommentar?

– Jeg mener 11 år er vesentlig for høyt. En riktig dom vil være fengselsstraff, ja, men at deler av den gjøres betinget, svarer hun.

Den tiltalte 20-åringen har siden mars i fjor sittet i politiets varetekt, men ble første gang pågrepet i oktober 2014.

Også da etter mistanke om seksuelle overgrep på nettet.

Den gangen ble han løslatt, da politiet ikke anså at omfanget var stort nok til varetektsfengsling. Etter løslatelsen tok han igjen kontakt med flere av ofrene.

– Det er veldig viktig å si ifra

Politiadvokat Line Thorsberg ber alle som opplever krenkende eller truende adferd på nettet si i fra.

– I denne, og andre saker, har vi sett at flere av de fornærmede ikke har varslet politiet fordi de ikke trodde vi ville klare å finne den som sto bak. Denne saken viser at det er feil, sier hun.

Ifølge Thorsberg har politiet flere metoder for å avsløre tilsynelatende anonyme kriminelle nettbrukere.

– Derfor er det veldig viktig å varsle, enten oss direkte, en lærer, helsesøster eller andre en stoler på, sier hun.

Torsberg var påtaleansvarlig i etterforskingen mot 20-åringen. Hun beskriver arbeidet som krevende, både når det gjelder tid og ressurser:

– I flere av tilfellene har vi identifisert ofrene gjennom å koble bilder og filmer med elektroniske logger, som gjerne kun har bestått av kallenavn, forklarer hun.

– Kan det finnes flere voldtektsofre i denne saken?

– Politiet har ikke bevis for at det finnes ytterligere ofre for voldtekt ut fra bevisene vi sitter på, svarer hun.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken