Vi må tilbake til 2018 for å finne lignende tall. Så langt i år har 111 personer mistet livet i trafikken her i landet, det er 36 flere enn i samme periode i fjor, opplyser Statens vegvesen. Fire av de 14 døde i november var fotgjengere.

– Jeg følger utviklingen tett, og en periode i november tikket det inn meldinger om dødsfall daglig på min mobil, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Rus, fart og uoppmerksomhet er de vanligste medvirkende faktorene til dødsulykker.

– Til tross for at det stadig blir tryggere biler og veier, er vi også avhengige av at trafikantene er klar over og tar sitt ansvar. I julebordsesongen vil jeg be folk om å være ekstra oppmerksomme, sier Ranes.

– Ingen beskyttelse

Oslo, Troms og Finnmark og Innlandet ble hardest rammet i november. Innlandet har nesten en dobling av antall drepte. i Oslo har fire personer omkommet i år mot én person i samme periode i fjor. Også på Romerike har én person mistet livet i trafikken i november.

– Bare i november har fem personer mistet livet i Innlandet. Vi kjenner ikke årsakene til ulykkene i november. Store deler av landet har hatt perioder med svært skiftende kjøreforhold. Flere områder har fått sesongens første snøfall og det har tidvis vært svært glatt mange steder, sier Christoffer Solstad Steen som er pressesjef i Trygg Trafikk i en pressemelding.

Han forteller videre at det har vært mange regnværsdager i november og våt asfalt kombinert med mørket gjør det langt mer krevende å se hva som skjer foran deg når du kjører bil.

– Det er derfor veldig viktig at man holder farta på et forsvarlig nivå. Du skal alltid kunne stoppe for en fotgjenger som skal krysse veien. Dessverre har det vært flere alvorlige tilfeller hvor kjøretøy har kjørt på fotgjengere. En fotgjenger har ingen beskyttelse og stiller med ekstremt dårlige kort i møte med en bil, sier Steen.

– Ta deg god tid

I desember er det mange som skal på lengre kjøreturer for å besøke familie og venner i jula. Steen kommer derfor med en klar oppfordring.

– Nå er vi på vei inn i en periode med mye glede og hyggelige sammenkomster, men også mye stress og reising. Veiene er kanskje ukjente og kjøreforholdene annerledes enn det du er vant med. Først og fremst bør du ta deg god tid, ikke la deg stresse av kø eller andre ting som kan påvirke deg. Sikre både mennesker, dyr og bagasje slik at det kan berge dere hvis uhellet først er ute. Ha gode og riktig dekk på kjøretøyet før du legger ut på turen. Det viktigste er at dere alle kommer trygt fram dit dere skal, sier han.