Gå til sidens hovedinnhold

Komplimentene leveres på sølvfat, som om far gjør mor en tjeneste ved å passe egne barn

Har du barn, så har du sikkert kjent på det. Mennesker som ser rart på deg fordi du som mamma endelig har en kveld fri. Det krevde sitt i forkant, tross alt. God planlegging, mye forberedelser og pumpa for å få tømt brystmelk er med i veska. Men hvem passer barna?

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Det er ikke alle som er to om foreldrerollen. Men for dem som er det, så forventes det ofte fra samfunnet at mor alltid er den som er mest hjemme. Du som mamma skal ha kontroll. Det snakkes høyt om likestilling og permisjonen er mer låst enn noen gang. Staten poengterer gang på gang at far skal få mer tid i det første leveåret med barnet mens mødre river seg i håret av frustrasjon for ikke få lov til å bestemme selv for sin egen familie.

Det faller kanskje likevel litt naturlig i de fleste hjem. At mor er den som er mest hjemme, i så fall her. For min egen del, tror jeg det handler mest om mine egne instinkter. Barna mine har nå blitt 6 og 3 år, og vi er langt forbi babyboblen. Men mammainstinktene slår stadig inn og jeg har et behov for å ha kontroll, være i nærheten av dem og holde oversikten hjemme. Også gi masse kyss og klem da.

Men sammen med den dype morskjærligheten faller også den dårlige samvittigheten. Samvittigheten over å reise bort, gjøre noe for min egen del. Det er jo en sjelden begivenhet i småbarnsperioden, egentid. Man glemmer litt hva det egentlig er, og tilpasser seg fort den nye hverdagen. Men den trengs, sårt. Og den er viktig for å huske seg selv og hvem man er som egen person, midt oppi alle bæsjebleier og våkenetter.

Så iblant forlater man familieboblen og tar en venninnekveld. Man prioriterer en dusj og forlater klesvasken. Endelig er det din tur til å være noe annet enn «bare mamma». Kvelden går ironisk nok kanskje til en telefonsamtale eller ti hjem, og man ender fort med å bruke kvelden på å snakke om de fine barna sine og stolt vise fram bilder.

Jeg brukte lang tid på å overvinne den dårlige samvittigheten. Den som kom smygende, når jeg endelig var utenfor døra og gjorde noe for min egen del. Det var unaturlig plutselig ikke å være i mammarollen som jeg var så godt kjent med, og finne tilbake til meg som individ. Men så godt!

Kommentarene ramlet inn. Du har den ene siden, med dem som kanskje har eldre barn eller ikke barn i det hele tatt. «Det var søren meg på tide, du er så hønemor». Også har du den andre delen. Hvor er barna? Sitter mannen barnevakt? Åh, så flink han er! Så dyktig pappa barna har. Komplimentene leveres på sølvfat, som om far gjør mor en stor tjeneste ved å passe sine egne barn.

Så klart er han flink. Han er pappaen deres. Men burde det ikke være en selvfølge? Hvis man er to mennesker som deler ansvaret med å ha barn, er det ikke like mye rett for mor som far å få lov til å tilbringe tid uten barn? Jeg tror de fleste menn vil si seg enig. Likevel bemerkes det, gang på gang.

Jeg som mamma har derimot aldri hørt de samme ordene. Der far har tatt seg en velfortjent langhelg med gutta på hyttetur og fanger fisk med en øl i hånda. Mens jeg styrer skuta alene hjemme med barna. Samtidig som husplikter skal gjøres og det sosiale skal følges opp. Det er tross alt en selvfølge, jeg er jo mammaen deres. Har du tenkt over hvor rart det hadde hørtes ut om man snudde setningen og sa «Hvor er barna, sitter moren barnevakt?»

Jeg kan ikke tenke meg at det noen gang er sagt høyt. Det er lov, mor eller far, mor og mor eller far og far å fordele egentid uten at noen skal mene det er merkelig. Vi er alle mennesker med ulike behov og ulike roller i livet.

Ja, så er det mer vanlig i noen hjem at mammaen har mer egentid. Da tipper jeg det fungerer best for dem, og at partneren storkoser seg hjemme med sine små. Vi må slutte å sammenligne, vi må slutte å tro at vi selv sitter på en fasit. Det som fungerer for dere, trenger ikke å være løsningen for andre. Og ingen av foreldrene til barna sine sitter barnevakt eller gjør den andre parten en tjeneste, ved å passe sine egne unger.

RBs nye spaltist er Norges største mammablogger med hundetusenvis av følgere. Instagram: @saraaemiliee

Kommentarer til denne saken