Gå til sidens hovedinnhold

Kommuneøkonomien går med dundrende overskudd

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En gjennomgang av kommunenes økonomiske rapporteringer viser at kommunenes «penger på bok» de siste fem årene har mer enn doblet seg, til 57,9 milliarder kroner i 2020. Det årlige overskuddet er økt fra 11,8 milliarder kroner i 2015 til 13,2 milliarder kroner i 2020. Vi ser den samme utviklingen i kommunene på Romerike.

Det er viktig at vi har en god og forutsigbar kommuneøkonomi. Det setter kommunene i stand til å gi et godt tilbud til sine innbyggere, innenfor skole, barnehaver, eldreomsorg, kulturliv og andre viktige områder. Regjeringen har gjennom flere år styrket kommuneøkonomien, slik at kommunene har handlingsrom til å prioritere de oppgavene som de mener er viktigst.

Men vi skal ikke stikke under en stol at mange kommuner har valgt å øke skattetrykket på innbyggerne, gjennom innføring eller økning av eiendomsskatten. Dette er en skatt som ikke tar hensyn til inntekt, og som mange oppfatter som tilfeldig og urimelig. Noen politikere vil heller øke skattene for innbyggerne enn å drive offentlig sektor mest mulig effektivt.

Våre lokalpolitikere skal sørge for gode tjenester til innbyggerne. Regjeringen har sørget for et godt handlingsrom for kommunene. Det vil Høyre fortsette med også de neste fire årene.

Tore Vamraak, Stortingskandidat (Høyre), Lillestrøm

Kommentarer til denne saken