(MittLillestrøm)

Så sent som i mars kom Valentyna Martynenko (13) som flyktning fra Ukraina sammen med fem andre familiemedlemmer til Lillestrøm. For kort tid siden ble hun tilbudt en helt spesiell skoleplass på grunn av sitt musikalske talent.

Likevel nektet kommunen henne skoleplassen ved den anerkjente musikkinstiuttet Barrat Due og ga henne tilbud om å begynne på Stav skole – i tillegg til å starte opp på kulturskolen i Lillestrøm.

Fredag kom nyheten om at skolen likevel snur og lar 13-åringen starte på musikkinstituttet.

– Vår glede kjenner ingen grenser. Det er flott at arbeidet vårt er blitt belønnet og vi skal gripe muligheten, forteller mor Oksana Martynenko til RB.

Mette Holme Ingeberg som sammen med Svein H. Lauritzen er familiens kontakt i Røde Kors sier at alle er kjempeglade for det nye vedtaket.

– Det er mange personer som har stått på for å få til det her. Nå er vi bare kjempe glade alle sammen.

Lovte ny vurdering

Etter at RB omtalte saken tidligere denne uka var det mange som reagerte på vedtaket til kommunen. Blant annet opposisjonspolitiker Kjartan Berland (H) som ba kommunen om å gjøre en ny vurdering.

– Jeg mener dette vedtaket må endres, og muligheten for å gjøre det ligger der. Min klare oppfordring er at kommunedirektøren griper sjansen og finner en løsning i denne saken, sa Berland.

Torsdag uttalte kommunen at de ville se på saken på nytt og foreta en ny vurdering. Fredag kom konklusjen og vedtaket ble snudd på hodet. Når Berland får beskjed om at kommunen har snudd i saken, uttrykker han glede.

– Selvsagt er dette positivt og gledelig. Nå kjenner jeg verken dette vedtaket eller den konkrete saken annet enn det jeg har lest i media, men jeg er godt fornøyd med at kommunedirektøren har snudd seg rundt for å se om det er sider i denne saken som kunne snus og gjøres om. Denne 13-åringen har kommet i et uføre i hvordan de har tolket regelverket som kommunedirektøren har lagt til grunn, sier han fredag ettermiddag.

Får informasjon til uka

Berland ber nå om at politikerne får en orientering om saken og regelverket.

– Jeg vil følge opp slik at vi får en bredere gjennomgang av hvordan regelverket skal forstås. Det vi har opplevd synes å være veldig rigid og jeg er glad for at kommunedirektøren på eget initativ har valgt å gå inn og se på dette på nytt.

Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik sier til RB at politikerne vil få en redegjørelse i formannskapet til uka av kommunedirektøren.

– Jeg er glad for at de har sett på saken på nytt og kommet til en annen konklusjon.