Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor ikke mer cricket?

Artikkelen er over 11 år gammel

Nei da, vi kan ikke reglene her heller.

SIGNERT

Anne Ekornholmen

redaksjonssjef

NRK skal sende Superbowl fra USA. Og jeg lurer på hvorfor i all verden?

Jo da, jeg veit at det er en gedigen begivenhet «over there». At det er høytid på linje med Thanksgiving, da familiene samles rundt tv-en med mat og snacks, tilhengerskjerf og -skjorter.

Noe mer erkeamerikansk finnes vel neppe. Og den massive oppmerksomheten favner opp mot 140 millioner tv-seende mennesker hvert år.

Nå skal det favne oss også.

For vi nordmenn veit hva Superbowl er. Vi har hørt om «skandalen» da Janet Jackson (frivillig eller ved hjelp av Justin Timberlake) viste puppen midt i beste kjernefamilie-sendetid i 2004. Det falt den amerikanske dobbeltmoralen tungt for brystet.

Og vi kjenner Superbowl fra utallige amerikanske filmer, fra tv-serien «Friends», og faktisk også i det siste fra Radiosporten på NRK, som har funnet det nødvendig å melde om hvilke lag som har nærmet seg finalen, etter som kvalifiseringene har gått sin gang i den amerikanske ligaen.

Superbowl er så gedigent at kringkastingsrettighetene går på omgang mellom CBS, Fox og NBC. Og tv-selskapene lever godt på at denne kveldens reklameinntekter er årets største. Dermed er også reklamene ekstra påkostet og en stor del av «happeningen» i seg selv.

Det er søndag det skjer. Superbowl XLIV (de bruker romerske tall i stedet for årstall) går av stabelen 7. februar. Det er forresten Indianapolis Colts som spiller mot New Orleans Saints i Miami.

Men sett bort fra de to lagene, er det nesten like viktig hvilke artister som får opptre for et så stort publikum. Michael Jackson, Aretha Franklin, Paul McCartney og U2 har selvfølgelig vært der. I år kommer legendariske The Who.

Men hvorfor skal finalen i National Football League (NFL) sendes på norsk tv en søndag fra klokka 23.15?

Det er snakk om sluttspillet i en idrett der de færreste nordmenn kjenner reglene. Det kan da ikke være Eidsvoll 1814s som har hatt en finger med i NRKs programmering?

– Vi vil gi tv-seerne en anledning før OL til å trene på å være våken om natta, sier redaktør i NRK Sport, Rune Haug til NRKs egen nettside.

Det er mildt sagt en rar forklaring, uansett om de sammenligner Superbowls status og popularitet med at vi her i Norge har serieavslutning, cupfinale og 17. mai på én gang.

Og likevel skulle NRK tenkt nytt innenfor sporten, for å få så høye seertall som mulig, da ville det vært mye mer naturlig og minst like interessant om de sendte noen reale cricketkamper.

For eksempel skal India og Sør-Afrika møtes i noen intense kamper på indisk jord nå i februar.

Det er jeg overbevist om at mange nye nordmenn faktisk følger med stor interesse.

Ikke sånn å forstå at nordmenn flest kjenner cricketsporten inn og ut. Nei da, vi kan ikke reglene her heller.

Men hvorfor går ikke NRK inn for å treffe alle de tusenvis av tv-seere som har bosatt seg her i landet etter å ha kommet fra Bangladesh, India, Zimbabwe, Sør-Afrika, England, Canada for ikke å snakke om fra Pakistan?

Vi trenger ikke et klassisk uramerikansk show ingen har etterspurt. Amerikaniserte er vi allerede.

Men kunne ikke cricket gitt oss et mer interessant innblikk i vår egen nabos kultur?