Gå til sidens hovedinnhold

Kohorter kan brukes til så mangt. «Litt ditt», «mye mitt»

Leserinnlegg

Det er god fyr i peisen. Varmt og godt og god stemning nå like før påske. Kubbene i peisen holder sammen og varmer hverandre. En slags kohort. Kohort, ja. Et «nyord», selv om allerede Platon brukte ordet, men da i militær sammenheng. Det er kohorter i barnehager og skoler, et begrenset antall barn er samlet for å holde oversikt over hvem som er sammen. Smart i disse coronatider.

En kubbe velter i peisen og sender et gnistregn. Det kommer en fortelling: Har du hørt om COOP-kohorten? Da er det vel noen i COOP som holder sammen. Ja, et varmt og godt og gnistrende lønnsnivå holder dem sammen. Men, det er vel slik at dette fortjener de? Men lell da gutt, i COOP heter det «litt ditt», men dette minner mer om «mye mitt»! Tenk om også COOP-kohorten har «smittevern» mot lavere lønnsnivå. Vaksine mot lav lønnsvekst på bare 2,5 %, f.eks. Kubbene i peisen rører på seg. Dette blir visst litt for varmt. Urimelig lavt, ei lønn på 12 mill. får bare 300.000 i lønnsvekst. Ei lønn på 400.000 får hele 10.000! Ja ja. Kohorter kan brukes til så mangt. «Litt ditt», «mye mitt».

Peisen ber om «mer mat», nye kubber tar fyr og tegner nye bilder i rød og gule og blå flammer. En flamme blir nesten svart når den forteller. Har du hørt om kohorten «gjengs husleie»? Et fellesskap, en kohort, som har fått ei dramatisk endring i kostnader ved å bo i kommunal bolig.

En kubbe hoster og harker så gnistregnet står. Jo, det har seg slik at nå skal også de med dårlig råd få del i noe så fint som markedspris. Kommunal leie er for «proletarisk», for ikke å snakke om husleiestøtte, nærmest stigmatiserende. Denne kohorten må ikke smitte andre. Tenk om flere fikk tilgang til slike goder. Hva ville da skattebetalerne tenke? En ny kubbe blir så forskrekket at den ruller rundt med et lite «puff». Tenk om skattebetalerne skulle lide mer enn de gjør. Men, kohorten «gjengs husleie» betaler også skatt.

Dette med kohorter er ikke enkelt, enten det er «mye mitt» eller «en liten dritt».

Sverre Kragset, Jessheim

Kommentarer til denne saken