Nedtur etter 18 gode år – her er legendene

Artikkelen er over 3 år gammel

I serien #Klubblenger har turen kommet til Sørumsand IF. Les og se videoen om klubben og følge nedtellingen nederst i denne artikkelen!

DEL

I 1977 startet oppturen som skulle vare i nesten 20 år på Sørumsand. Da rykket klubbens A-lag opp fra 6. til 5. divisjon.

Med unntak av tre sesonger i etterkrigsårene, var klubben vekselsvis i de to divisjonene. Men opprykket på høsten i 1977 markerte starten på det som fortsatt er klubbens beste sportslige periode.

I tre sesonger på rad rykket Sørumsand opp med den hjemvendte «sønnen» Svein Haagenrud som spillende trener.

1.-plassen i 5. divisjon i 1978 ble fulgt opp av en ny førsteplass året etter. Det ga Sørumsand muligheten til å for første gang ta gang steget opp til 3. divisjon (nivå 3), det vi i dag kjenner som 2. divisjon.

NEDRYKK: Steinar Bråten (t.v.) og Terje Tønnesen må konstatere baklengsmål for Sørumsand i 1989-sesongen. Det endte med nedrykk til nivå fire, men Sørumsand kom tilbake på nivå 3 den gangen. Det har de ikke klart etter at klubben rykket ned i 1995.

NEDRYKK: Steinar Bråten (t.v.) og Terje Tønnesen må konstatere baklengsmål for Sørumsand i 1989-sesongen. Det endte med nedrykk til nivå fire, men Sørumsand kom tilbake på nivå 3 den gangen. Det har de ikke klart etter at klubben rykket ned i 1995.

Men avdelingsseieren holdt alene ikke til opprykk. Sørumsand måtte kvalifisere seg. Først møtte de Stabæk. Da måtte rødtrøyene se seg slått knepent i både hjemme- og bortekampen. Dette betydde en ny kvalifisering, denne gangen mot Flisa. Over to kamper ble Flisa slått med 2–1 og 4-0, og dermed var Sørumsand på nivå 3.

Det historiske opprykket ble ordnet etter scoringer av Roger Teie (2), Even Elander, Morten Holterhuset, Espen Orderud og Terje Sameien.

Med unntak av sesongene 1985, 1986 og 1990, holdt Sørumsand seg som et stabilt lag på nivå tre i 13 av 16 sesonger fra 1980–1995.

Toppåret sportslig ble i 1993 da SIF kjempet om opprykk til nivå 2. Klubben endte til slutt på 2. plass – bare to poeng bak Åndalsnes som rykket opp til 1. divisjon.

To år senere endte det igjen med nedrykk for Sørumsand, og etter degraderingen i 1995 har de aldri klart å komme tilbake.

RB-sportens Morten Svesengen.

RB-sportens Morten Svesengen.

I mange sesonger klarte rødtrøyene å klore seg fast i nåværende 3. divisjon, men de siste sesongene har de falt ytterligere nedover i divisjonssystemet.

Først rykket de ned i 4. divisjon. Men nedturen stoppet ikke der for Sørumsand. I tre av de fire siste sesongene er det blitt spilt 5. divisjonsfotball i Idrettsparken.

Der starter også Sørumsand i 2016-sesongen. Én divisjon under naboklubben Blaker. Det svir ekstra på Sørumsand. Så gjenstår det å se om den tradisjonsrike klubben fra Sørum klarer å komme tilbake på et høyere nivå på fotballkartet.

Fotballtradisjonene sitter i veggene på klubbhuset. Mange gode spillere har gått ut og inn av garderoben på Sørumsand.

Den kommende uka skal vi på rb.no kåre de ti største legendene i Sørumsand. Vi har gitt oppdraget med å lede kåringen til Svein Haagenrud. Men mannen som kom tilbake til Sørumsand på slutten av 70-tallet etter en god karriere i Rosenborg, er ikke alene. Han har fått hjelp klubbpersonlighetene Espen Orderud, Kjell Skjønhaug og Kristian Heggedal.

Nedtellingen fra 10 til 1 kan du følge her:

Under ser du hvem som er Sørumsand IFs klubblegende #10

Under ser du hvem som er Sørumsand IFs klubblegende #9

Under ser du hvem som er Sørumsand IFs klubblegende #8

Under ser du hvem som er Sørumsand IFs klubblegende #7

Under ser du hvem som er Sørumsand IFs klubblegende #6

Under ser du hvem som er Sørumsand IFs klubblegende #5

Under ser du hvem som er Sørumsand IFs klubblegende #4

Under ser du hvem som er Sørumsand IFs klubblegende #3

Under ser du hvem som er Sørumsand IFs klubblegende #2

Under ser du hvem som er Sørumsand IFs klubblegende #1

Legendene som ikke nådde opp:

Se kåringene i de andre klubbene:

 

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags