– Vi trente på straffespark i går. Vi vet ikke på forhånd hvem som vil være på banen etter ekstraomganger, men vi kommer til å sette opp en rekkefølge og presentere den for spillerne før kampen, sa Lagerbäck på pressekonferansen etter onsdagens trening.

Som Sveriges landslagssjef opplevde han i 2004 å tape EM-kvartfinalen mot Nederland i straffesparkkonkurranse. Da hadde ikke spillerne fått vite på forhånd hvor de sto i køen.

– Nei, vi hadde bare sagt at vi gikk for å vinne kampen. Spillerne visste at vi hadde en rekkefølge, men de fikk den ikke. Det kommer disse guttene til å få. Vi vil ha en dialog med spillerne på forhånd slik at det føles OK for dem.

På Estádio Algarve for 16 år siden hadde både Henke Larsson og Fredrik Ljungberg stolpetreff i 2. ekstraomgang, men i straffesparkkonkurransen misset Zlatan Ibrahimovic og Olof Mellberg, og Sverige røk ut. Etterpå kom det fram at noen spillere sa nei til å skyte da de ble ropt opp, og Lagerbäck måtte gjøre om på rekkefølgen.

Seks bytter?

Kampen mot Serbia er ikke som vanlige landskamper. Det skal kåres en vinner, og det kan bli både ekstraomganger og straffesparkkonkurranse. Om det går så langt, kan Norge ha gjort seks bytter i startoppstillingen.

– Vi skal sørge for at spillerne vet eksakt hva som gjelder. Det er lov å gjøre fem bytter i ordinær tid og enda ett dersom det blir forlengning. Om vi har en spiller som er ekstra god straffeskytter så er det mulig vi bytter ham inn rett før slutt, sa Lagerbäck.

Han bruker tiden han har sammen med spillerne så effektivt han kan. Treningstid før den uhyre viktige kampen har det blitt lite av. Bortsett fra mandagens restitusjonsøkt har det vært to ordentlige treninger på Ullevaal.

Teoritime

– Vi har gjort det vi kan. Det handlet om forsvar i går og litt om angrep i dag. Ellers har det vært fullpakket med teori, og jeg tror Alex og de andre er ganske lei av å høre stemmen min nå, sa Lagerbäck med et blikk på Alexander Sørloth, som han hadde med seg til møtet med mediene.

Joshua King er Norges faste straffeskytter. Han har scoret fem mål på straffespark siden Lagerbäck ble landslagssjef, men han misset det forrige han tok (mot Malta i fjor høst). Den eneste andre som har scoret på straffespark for landslaget i svenskens tid som sjef er Alexander Søderlund (mot Tsjekkia i 2017).

Sørloth havner trolig høyt opp på sjefens liste.

– Jeg tar gjerne straffespark, men vi satser på å avgjøre kampen før vi komme så langt, sa Leipzig-spissen.

Underdog

Lagerbäck har ført Sverige til fem sluttspill og Island til ett, og medregnet Nigeria i VM i 2010 har han vært i seks sluttspill siden Norge var i sitt forrige.

– Alle kamper er viktige så lenge man er med i racet, men i kamper som denne er det alt eller intet. Det ville være å gjemme seg om jeg ikke sa at kampen er viktigere enn de fleste. Men jeg har opplevd slike kamper noen ganger før og håper at vi skal klare det like bra som noen av de tidligere, sa han.

Lagerbäck tar det ikke tungt at flertallet i en spørreundersøkelse utført for NRK tror at Norge ikke bryter sluttspilltørken denne gangen heller.

– Jeg vil heller være underdog enn storfavoritt, så de får gjerne fortsette å mene det.

(©NTB)