Bevarer verdensfreden fra Kjeller: – Det er ganske logisk

Verdensledende: NORSAR besitter en unik ekspertise innen seismologi og infralyd, og er verdensledende innenfor registrering og analyse av signaler som har forplantet seg gjennom jordens indre, eller gjennom atmosfæren. Ved NORSARs infralydstasjon i Bardufoss ligger 960 «ører» utplassert i terrenget. De lytter etter signaler som brer seg i atmosfæren.Alle foto: NORSAR

Verdensledende: NORSAR besitter en unik ekspertise innen seismologi og infralyd, og er verdensledende innenfor registrering og analyse av signaler som har forplantet seg gjennom jordens indre, eller gjennom atmosfæren. Ved NORSARs infralydstasjon i Bardufoss ligger 960 «ører» utplassert i terrenget. De lytter etter signaler som brer seg i atmosfæren.Alle foto: NORSAR

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Hvem skulle trodd at man kunne høre Nord-Koreas atombombe-prøvesprengninger på Kjeller? Midt i Forskningsparken på Kjeller, har NORSAR i over 50 år vært Norges ører ute i verden.

Som verdensledende innenfor sitt felt har NORSAR aldri vært viktigere enn i dag.

Stiftelsen NORSAR undersøker jorden med seismikk. Det betyr at NORSAR kan høre jordskjelv og atombombeprøvesprengninger. Signalene blir fanget opp av lyttestasjoner i hele verden. Deretter sendes signalene videre til organisasjoner som analyserer signalene, deriblant NORSAR. NORSAR er en av de første organisasjonene i hele verden som får se og analysere resultatene. Muligheten til å være noen av de første i verden til å se resultatene har gjort at NORSAR har tiltrukket seg noen av verdens beste forskere på seismikk til Kjeller. 

Sentral aktør

Denne kompetansen har gjort NORSAR til en sentral aktør i arbeidet for nedrustning av atomvåpen og utviklet kompetanse til å kontrollere kjernefysiske nedrustningsavtaler. Helt siden 50-tallet har verden laget avtaler som forbyr prøvesprengninger av atomvåpen. De siste årene har imidlertid Nord-Korea økt den militære aktiviteten.

– Det er ganske logisk. Man må prøvesprenge for å lage den perfekte bomben. Og jo flere ganger man prøver, jo mer kan man endre og justere bomben. Vi har avtaler som forbyr atombombe-prøvesprengninger, men hvis ingen lytter og fanger opp disse prøvesprengningene, så kan vi jo heller ikke sanksjonere mot de landene som bryter avtalen, sier Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør i NORSAR.

For Norge er NORSAR en liten stiftelse. Men for verden gjør NORSAR den viktigste jobben for å få til nedrustning av atomvåpen; nemlig lyttingen.

Rettet mot Nord-Korea

Den siste tiden har spenningen mellom Nord-Korea og andre land økt. Det har resultert i flere rakettoppskytninger og lovnader om atombombe-prøvesprenger. Derfor har NORSAR spisset ørene og rettet de mot Nord-Korea.

Nord-Korea prøvesprengte sin første atombombe i oktober 2006. Siden den gang har landet jevnlig prøvesprengt, og målinger fra NORSAR viser at Nord-Korea har prøvesprengt bomber på størrelse med Hiroshima- og Nagasaki-bombene.

– Prøvesprengninger har som hensikt å undersøke hvordan våpenet fungerer. Prøvesprengninger er med andre ord en forutsetning for å utvikle atomvåpen, så det Nord-Korea gjør i dag gjør verden mer ustabil, sier Anne.

Hun legger til at Nord-Korea sprenger bombene under bakken, men at det er målt stråling også utenfor sprengningsstedene.

Direktør: Anne Strømmen Lycke er administrerende direktør i NORSAR.
Foto: NORSAR

Direktør: Anne Strømmen Lycke er administrerende direktør i NORSAR. Foto: NORSAR

– Vi hører alt

Nedrustningsorganisasjoner verden over kjenner NORSAR godt, og vet hvor mye organisasjonen har betydd for Norge og for nedrustningen i verden. Nå mener Anne at utviklingen er skremmende.

– Jeg har verdens beste jobb, og selv om hektiske dager er spennende, er det jo ikke noe hyggelig at prøvesprengningene har økt i Nord-Korea. Det gjør verden til et mer usikkert sted å leve i så jeg håper at det blir færre prøvesprengninger.

Hun sier at NORSAR kan registrere både styrken av bomben og hvor ødeleggende bomben kan være.

– Vi hører alt. Det betyr at ingen kan prøvesprenge atombomber uten at vi i NORSAR vet om det.

Stiftelsen NORSAR

  • Norsk forskningsinstitutt
  • Stiftet: 1968
  • Ansvar for og opererer noen av verdens største jordskjelvstasjoner.
  • Oppnevnt som nasjonalt datasenter for overvåkning av den kjernefysiske prøvestansavtalen.
  • Følg NORSAR på Facebook: facebook.com/norsar

Artikkeltags