Studentene vinner priser i inn- og utland – nå er studiet mer populært enn noen gang

Internasjonalt designmarked: Institutt for produktdesign ved HiOA har samarbeidspartnere over hele verden, og får studenter på besøk fra alle verdenshjørner.           – Studentene våre går jo inn i et internasjonalt arbeidsmarked, forteller professor og instituttleder Gunnar H. Gundersen. På bildet ser vi studentene Juan Sanchez (t.v.), Vilde F. Christiansen, Andreas Brekke, Jenny Helene Haugen Thor og Malina Blümn. Alle Foto: HiOA

Internasjonalt designmarked: Institutt for produktdesign ved HiOA har samarbeidspartnere over hele verden, og får studenter på besøk fra alle verdenshjørner. – Studentene våre går jo inn i et internasjonalt arbeidsmarked, forteller professor og instituttleder Gunnar H. Gundersen. På bildet ser vi studentene Juan Sanchez (t.v.), Vilde F. Christiansen, Andreas Brekke, Jenny Helene Haugen Thor og Malina Blümn. Alle Foto: HiOA

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Hvordan løser man en designoppgave om inngangen og utgangen til livet? Det er dagens grubleoppgave for fem av studentene som går tredje året på bachelorstudiet i produktdesign ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Det er i år ett hundre år siden unge menn fikk starte på fagutdanningen i håndverk ved Statens Husflidsskole for menn på Blaker i Sørum. I dag er Juan Sanchez fra Colombia og Malina Blümn fra Tyskland to av mange utenlandske studenter som tar et semester ved det som nå heter Institutt for produktdesign, sammen med 120 andre bachelorstudenter på Kjeller. På samme måte som mange studenter fra Norge tar et semester av sin utdanning i utlandet.

Forskningsarbeid

– Vi opplever at den nå etthundre år gamle linjen for produktdesign er sprekere og mer moderne enn noen gang før. For ti år siden var det ingen som forsket i produktdesign, nå publiserer de ansatte papers og publiserer, og setter faget og erfaringer i en større kontekst. Utdanningen har gått fra å spørre hvordan til å spørre hvorfor sier professor og instituttleder Gunnar H. Gundersen.

Ny teknologi: Høgskolens 3D-printer gjør studentene i stand til å skape ny design og bruke nye materialer. Foto: HiOA

Ny teknologi: Høgskolens 3D-printer gjør studentene i stand til å skape ny design og bruke nye materialer. Foto: HiOA

Produkter og tjenester

Tidligere utdannet man lærere ved instituttet. De siste tjue årene har man utdannet produktdesignere, som vinner priser i inn- og utland. Og hos IKEA. Instituttet på Kjeller er i dag en av de største utdanningene innen produktdesign i landet.

– Vi er på topp innenfor designtradisjonen. Det innebærer også å formgi tjenester, forklarer Gundersen.

HiOA samarbeider for eksempel med Ahus om tjenestedesign innen helse og omsorg, med brukerens perspektiv på tjenesten i fokus. Flere masterstudenter fra instituttet har praksis innenfor helsetjenesten.

Instituttet jobber også bevisst med å ta i bruk nye teknikker, som laserkuttere og 3D-printere. For studentene skal ut i det virkelige liv, og møte både digitale og analoge utfordringer.

Leder: Gunnar H. Gundersen er professor og instituttleder ved Institutt for produktdesign ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han er selv kunstner og skulptør med en rekke offentlige oppdrag bak seg. Foto: HiOA

Leder: Gunnar H. Gundersen er professor og instituttleder ved Institutt for produktdesign ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han er selv kunstner og skulptør med en rekke offentlige oppdrag bak seg. Foto: HiOA

Populært studie

For hundreåringen ser framtiden lys ut. Utdanningen er i år mer populær enn noen gang.

– Vi ser at det er kommet en ny fasinasjon for det håndfaste. Studentene vil ha en utdannelse som tar i bruk hele mennesket, sier instituttlederen.

Høgskolen i Oslo og Akershus

HiOA er den største statlige høgskolen i landet

18 000 studenter og 1950 tilsatte

Har studiesteder i Pilestredet (Oslo), på Kjeller (Skedsmo) og i Sandvika (Bærum).

Institutt for Produktdesign

1917: Statens Husflidsskole for menn ble etablert. Opprinnelig var skolen en fagutdanning i håndverk og husflid for menn. Her lærte man metallarbeid som smiing og trearbeid som møbelsnekring.

1966: Skolen får status som egen lærerskole: Statens lærerskole i forming Blaker.

1976: Skolen får status som høgskole.

1994: Skolen ble fusjonert inn i Høgskolen i Akershus, avdeling for formgiving og produktdesign.

2003: Instituttet flytter til Kjeller.

2007: Det første masterkullet fra instituttet blir uteksaminert.

2011: Høgskolen i Oslo og Høgskolen i Akershus slår seg sammen.

Vinner priser

Studentene fra Institutt for produktdesign utmerker seg med å vinne priser. I år ble Mari Bonden og Ingvild Hansson Kalsnes kåret til Årets Talent 2017 av Ikea, mens Guro Midtun og Siri Line ble tildelt premien for Årets Nykommer, under Bo Bedre messen. Også den premien var på 100 000 kroner.

Artikkeltags