Gå til sidens hovedinnhold

Investerte 25 millioner i framtidens teknologi

Artikkelen er over 3 år gammel

Akershus Energi AS investerte i sommer 25 millioner kroner i solselskapet Otovo AS, og fikk med det en eierandel på 12,5 prosent.

– Otovo er et ungt og lovende solselskap vi har stor tro på, sier konsernsjef Jørn Myhrer i Akershus Energi.

Akerhus Energi er en stor produsent av vannkraft, og har i tillegg investert betydelig i fjernvarme de siste årene.

– Nå er det naturlig at vi investerer i nye produkter og teknologiske løsninger innen fornybar energi, sier Myhrer.

Takker for tilliten

– Akershus Energi er en foregangsbedrift når det gjelder fremtidens energiløsninger. Det har de vist gjennom investeringer i Akershus Energipark ved Lillestrøm, der de blant annet har Norges største solfangeranlegg for varme. Vi er veldig glade for at de igjen satser og investerer i sol, denne gangen i solenergi til strøm. I tillegg er vi veldig glade for å få inn en eier med meget høy kompetanse når det gjelder utbygging av energiløsninger i Akershus, sier daglig leder Andreas Thorsheim i Otovo.

 

Romerike leder an

Allerede halvannet år etter oppstarten har Otovo etablert seg som Norges største leverandør av PV-anlegg til privatpersoner. Selskapet merker økt etterspørsel på Nedre Romerike.

– Dette er en av de sterke regionene, hvor interessen for solenergi er størst i hele Norge. Det er dels fordi man har utbredt villabebyggelse, men også fordi man har mange elbiler, og kunnskapsrike og godt orienterte beboere. Når det kommer til ny teknologi, så er det foregangsfolkene som kjøper først. Det er ikke unaturlig at det skjer her hos høyt utdannede mennesker rundt Lillestrøm og Forskningsparken Kjeller. Her snakker nok folk mer om fremtiden enn andre steder i landet. På Circle Ks stasjon på Kjeller har vi også installert et pilotanlegg for bedrifter, forteller Thorsheim.

 

Elbileierne går foran

Otovo opplever økt etterspørsel etter småskala anlegg på garasjetak. Legger man for eksempel 14 paneler på garasjetaket får man ca. 3,7 kilowatt strøm per år.

– Det er spesielt mange elbileiere som ønsker å skaffe seg solstrømanlegg på garasjetaket, fordi de liker å kjøre rundt på egenprodusert kraft. Det blir også en effektiv stopper mot de som hevder at norske elbileiere kjører rundt på strøm laget på tysk kull. Ett solcellepanel dekker ett tusen kilometer med elbilkjøring pr. år, sier Thorsheim.

Ett solcellepanel dekker ett tusen kilometer med elbilkjøring pr. år.

Solenergi

  • Solenergi er den raskest voksende energiformen i verden. 50 prosent av de internasjonale energiinvesteringene frem mot 2025 vil være knyttet til solenergi.
  • Solcelleanlegg som legges på private tak kalles PV-anlegg. Sollyset treffer en solcelle, også kalt fotovoltaiske (PV) celler, etter effekten som omdanner sollys til elektrisitet (den fotovoltaiske effekt).

Otovo

  • Selskapet ble startet i 2016, og ble allerede det første året markedsledende i Norge på salg av solceller til private hjem. Datterselskapet Otovo Nabostrøm, er et heldigitalt strømselskap som selger kortreist og ren energi.
  • Otovo har 15 ansatte som jobber med salg, konfigurasjon og utvikling. De ansatte eier store deler av selskapet, men Otovo har også profesjonelle investorer i ryggen, som Agder Energi Ventures, Akershus Energi, OBOS, Selvaag Bolig og Anders Opsahl Eiendom.

Akershus Energi

  • Akershus Energi har produsert vannkraft siden 1922 og fjernvarme siden 2005. Selskapet har ni heleide og ti deleide vannkraftverk. Konsernet er i sin helhet eid av Akershus fylkeskommune, og skal være en regional utviklingsaktør på energi og miljø. Selskapet satser på fornybar energiproduksjon, krafthandel og investeringer, og utbygging av vannkraft og fjernvarme.
  • Akershus Energi har 67 ansatte og omsatte i 2016 for 719 millioner kroner.

Kommentarer til denne saken