Folk favnes som de er. Det er i grunn ganske så vakkert

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Kommentar  

I dag får Kirkens Bymisjon hedersbetegnelsen «Årets Romeriking». Og det er ikke for å sikre at Arbeidslaget til enhver tid skal holde Lillestrøms «Walk of Fame» ved Torvet skinnende ren.

Det er virkelig på sin plass å trekke fram det litt forslitte uttrykket «verdig vinner» denne gang. I sin begrunnelse for nomineringen skriver juryen: «Uvurderlig, uforbeholden og inkluderende innsats for å gi samfunnets utstøtte et verdig og meningsfylt liv, samtidig som de bidrar positivt til byutviklingen ved å holde gatene rene og pene». Over halvparten av RB-leserne stemte på Bymisjonen.

Kirkens Bymisjon har røtter tilbake til 1855 i hovedstaden og har drevet en mangefasettert virksomhet. Det viktigste, selve varemerket, er fellesskap, omsorg, respekt og det mellommenneskelige. Bymisjonen i Lillestrøm – snart på Jessheim – gir et uvurderlig tilbud til mennesker med utfordringer som ikke bare holder dem utenfor det ordinære arbeidslivet, men også utenfor samfunnsdeltakelse. For noen er Bymisjonen det ene faste holdepunktet som hindrer dem fra å gå til grunne, for andre utslåtte en redningsbøye som gir en ny sjanse til å vise hva man er god for.

Gjennom dette fellesskapet får mange mennesker hjelp til selvhjelp inn i en ny hverdag. Og om man så skulle tryne gang på gang, er folkene i Bymisjonen der med ei åpen dør og en utstrakt hånd. De vanskeligstilte skal vite at det alltid er noen som har tro på dem. Folk favnes som de er. Det er i grunn ganske så vakkert.

Årets romeriking deles ut for 20. gang og med dagens tildeling er 27 hedret. Det skyldes ærespriser og enkelte delte utmerkelser noen år. Avtrykkene nedfelt i bronseplater i gatelegemet i gågata ved Torvet, sørger for at deler av vår nyere historie bokstavelig talt er nedfelt i det offentlige rom.

«Walk of Fame» er et vitnesbyrd om at Romerike har fostret mange idrettsstjerner, men også at vi har et rikt og spennende kulturliv. Prisen speiler også at distriktet har mange hverdagshelter og ildsjeler i lokalsamfunnene.

Foreningen Byfest i Lillestrøm og RB står bak kåringen som ble initiert av næringsdrivende i Lillestrøm i 2000. Selv har jeg vært med i juryen siden 2005. I statuttene står det at prisen er for «å hedre personer som har betydd mye for Romerike, det være seg betydelig lokal innsats eller de har vært med på å kaste glans over distriktet nasjonalt eller internasjonalt.»

LARS MJ HANSEN

Politisk redaktør i Romerikes Blad

Romerike har mye å fare med, men det er krevende å bygge opp en felles identitet i et område med sterk befolkningsvekst, to byer og nærhet til hovedstaden. De over 300.000 innbyggerne i det som blir 12 kommuner ved årsskiftet, identifiserer seg først og fremst med stedet de er fra.

Alle tiltak à la denne kåringen som er med på å bygge opp under en positiv fellesskapsfølelse, er bra for Romerike.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken