– Vi fikk tips om kiosken og det er bakgrunnen for at vi valgte å gjennomføre en kontroll. Under kontrollen avdekket vi ulike forhold som vi ikke mener samsvarer med regelverket, sier Tore Bell som er seniorrådgiver i Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Etter kontrollen av kiosken Mix Karamellen Max Spill AS på Sørumsand fikk selskapet et varsel om at de ikke kan fortsette som i dag. Dagens lovverk tillater nemlig ikke storstilt salg av kioskvarer i lokaler som tilbyr pengespill. Og på Sørumsand var det rett og slett for mye sjokolade.

– Hovedaktiviteten skal være bingo og du kan bare ha underordna tilleggsaktiviteter i naturlig tilknytning til bingoen. Derfor kan man ikke selge et stort utvalg av kioskvarer eller tilby henting og levering av pakker, sier Bell.

I starten av mars fikk selskapet et brev fra Lotteritilsynet hvor det trues med stenging av bingospillene dersom kioskvarene ikke fjernes.

Nå har driveren to valg: Enten må han kvitte seg med kioskvarene eller bingoautomatene.

Dette fant kontrollørene

Mix-kiosken har vært en sentral og populær virksomhet på det lokale kjøpesenteret i en årrekke. I 2021 fikk de egne bingoautomater. Det skulle vise seg å havne i konflikt med kioskdriften.

Under kontrollen av kiosken fant Lotteritilsynet følgende forhold, som de mener er i strid med regelverket for bingospill:

  • Dette var en kiosk med salg av kioskvarer og henting/levering av pakker.

  • Tallene fra hovedspillene ble ikke lest opp to ganger i hallen før ny trekning.

  • Inngangsdøren var åpen ut mot fellesarealet i handlesenteret.

Tilsynet mener at tilbudet av ukeblader og is ikke har en naturlig tilknytning til bingospillet.

– I bingoforskriften paragraf 61 står det at bingo skal være hovedaktiviteten. Dersom man selger penner og tilsvarende produkter som har en naturlig tilknytning til bingospillet så er det innenfor regelverket. I denne saken så mener vi at det ikke er tilfellet og at det tilbys for mange kioskvarer i henhold til regelverket, sier Bell.

– Hvor store mengder kioskvarer har man lov til å selge i et bingolokale?

– Det er ganske begrensa. Du kan for eksempel selge kaffe og sjokolade i et lite omfang, men som er retta som et tilbud til spillene, ikke publikum for øvrig som ikke spiller bingo. Det er også et krav at de som jobber der bare skal ha bingorelaterte arbeidsoppgaver, sier han.

Fjerner varene

Driften av kiosken på Sørumsand er det daglig leder Khesraw Sadol som står for. Han forsikrer at alt snart er i orden og at de ønsker å beholde bingoautomatene.

– Jeg overtok kiosken i slutten av februar og da var jeg klar over saken. Vi har nå kvittet oss med magasiner og en god del godteri og sjokolade. Isdisken skal også fjernes, sier Sadol.

Han opplyser at de nå vil ta nye bilder og sende inn til Lotteritilsynet.

– Alt skal være i orden, så nå ser jeg frem til å komme i gang med driften, sier han.

Romerikes Blad har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med tidligere eier av kiosken uten å lykkes.

– Retter oss etter varselet

Fredrik Fleischer er konseptansvarlig i Max Spill AS, selskapet som drifter spillhallen på Sørumsand. Han forteller at de tar varselet om stengning på største alvor.

– Vi retter oss etter varselet og skal rydde opp. Vi er i gang med å fjerne de varene som vi ikke kan selge. Dermed håper vi at alt er klart om ikke lenge, sier han.

Han har forståelse for at Lotteritilsynet mener lokalene minner mer om en kiosk enn en bingohall.

– Det har vært kioskvarer der, men vi har solgt minimalt av disse varene. Det blir billigere for kiosken å fjerne varene da det er bingo som er hovedaktiviteten, sier Fleischer.

– Er regelverket for strengt slik du ser det?

– Regelverket er der og det er en vurderingssak rundt hvor stort utvalg av kioskvarer som det er lov å tilby i en bingohall. Vi har nå en dialog med Lotteritilsynet rundt dette spørsmålet, sier han.

Max Spill AS har også fått varsel om stenging av to tilsvarende kiosker. Den ene ligger i Oslo, mens den andre er lokalisert i Fyllingsdalen.

Aldersgrense

Bell i Lotteritilsynet sier de ikke har fått tilbakemelding fra aktørene om at regelverket er for strengt.

– Vi forholder oss til gjeldende regelverk, sier Bell.

På spørsmål om hvorfor virksomheten ikke kan holde døra åpen ut mot fellesarealet på kjøpesenteret svarer tilsynet slik:

– Det står ikke direkte i forskriften at man ikke kan ha døra åpen til kjøpesenteret, men det står i forskriften at det er en aldersgrense på 18 år for å oppholde seg i bingolokalet. Vi mener det vil være krevende å forholde seg til regelverket hvis man ikke har et avstengt lokale til bingo. I tillegg vil publikum bli eksponert for spill når lokalet ikke er avstengt, sier han.

Fleischer i Max Spill AS ønsker ikke å gå i detalj på hvorfor de har holdt døra til kiosken åpen.

– Vi hadde et givende møte med Lotteritilsynet forrige uke så vi kom frem til en løsning, avslutter Fleischer.

Les også

Lagde parkeringsplass – trues med gigantbøter