Terningkast 5: Kurt blir grusom

Artikkelen er over 11 år gammel

Kurt blir grusom. Norsk animasjon. Regi: Rasmus Sivertsen. 7 år "Kurt blir grusom" er svært godt animert, engasjerende fortalt og balanserer flott mellom uskyldig barnehumor og svart satire.

DEL

Godt animert og engasjerende historie om truckføreren Kurt, basert på Erlend Loes bøker. Kurt gjør alt for å bevise at han er viktig. Fortalt med satire, svart humor og sære karakterer blir dette en befriende ukorrekt barnefilm som også er underholdende for voksne.

Kurt er vanligvis glad og fornøyd med tilværelsen som truckfører. Men doktor Petters inntog i nabolaget gjør den ellers så tilfredse Kurt både misunnelig og trist, fordi Petter mener leger er viktigere enn truckførere. På veien mot å bevise at han er viktig, tar Kurt noen valg som leder ham i feil retning. Dermed blir Kurt ganske så grusom.

Frigjort fortelling

Filmen er herlig politisk ukorrekt, til tross for den framtredende moralen om at mye penger og makt kan gjøre et menneske stygt. Det er befriende å se en barnefilm der karakterene ikke er redde for å snakke til hverandre eller behandle hverandre på den måten barn opplever i det virkelige liv.

Filmskaperne har ikke vært redde for å være voldsomme i effektene, og tankene ledes lett hen på den danske animasjonsfilmen "Terkel i knipe" fra 2004. Likevel er ikke "Kurt blir grusom" på langt nær så brutal og grov, så en sjuårsgrense er nok ikke galt, til tross for den litt mørke, satiriske tonen. Filmen er tidvis røff, men mer morsom enn fæl.

Delikat og direkte

Det er en fryd å se "Kurt blir grusom", særlig på grunn av svær god animasjon. Her har Qvisten Animation virkelig skapt et lite kunstverk.

Bildene er rike på detaljer, og mye gjøres med lys, farger og vinkler. Filmen er også smaksatt med god musikk med trøkk, blant annet ved Black Debbath.

"Kurt blir grusom" er ikke så lang, bare 1 time og 14 minutter. Veldig mye skal fortelles på kort tid, og det kan bli litt hektisk til tider. Men ikke mer hektisk enn de fleste andre barneproduksjoner i disse dager. Ungene kommer nok i alle fall ikke til å kjede seg. Det gjør neppe de voksne som følger barna på kinoen heller.

Kaja Schau Knatten

Artikkeltags