Ber folk fryse ned rekeskallet

De lange følehornene til rekene kan stikke hull på matavfallsposene som brukes på Romerike, i Follo og i Oslo.

De lange følehornene til rekene kan stikke hull på matavfallsposene som brukes på Romerike, i Follo og i Oslo. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Lukt fra matavfallet kan være et problem, spesielt i sommerhalvåret.

Det var for eksempel årsaken til at Ullensaker kommune i sin tid innførte henting av restavfallet hver uke om sommeren og hver 14. dag om vinteren. Det har kommunen fortsatt med, mens resten av kommunene på Øvre Romerike klarer seg med tømming hver 14. dag.

– Frys det ned!

Nå har Bærum kommune funnet en løsning:

– Frys ned rekeskallet, oppfordrer tjenesteleder Tone Bye Moen i forurensning og renovasjon i Bærum kommune i forbindelse med at Bærum innfører full kildesortering.

– Hvis du spiser reker på en fredag og avfallet først blir hentet fem dager senere, kan skallet legges i fryseren frem til det blir hentet. Når det gjelder rått kjøtt og annet som kan føre til lukt, er det lurt å strø litt salt over slik at bakteriene drepes. Det finnes mange metoder for å hindre lukt, sier hun til Budstikka.

– Ta to poser oppå hverandre

– Det er mye matavfall som lukter, så å be folk fryse ned rekeskallet er ikke noe vi har tenkt på. Vi har disse grønne posene til matavfall. Rekeskallet kan være litt spisst slik at de stikker hull på posene. Skal man kaste rekeskall, er det derfor lurt å ta to poser oppå hverandre, sier daglig leder Trym Denvik i Øvre Romerike Avfallsselskap til RB

Både Øvre og Nedre Romerike, Oslo og Follo bruker grønne poser til matavfallet.

– Jeg kan ikke si at vi har registrert at det er noe mer problemer med rekeskall enn annet matavfall så lenge posene er tette, sier Denvik.

Kan brukes til skalldyrkraft

Men tar du vare på rekeskallet, trenger du kanskje ikke kaste den i det hele tatt?

Det kan nemlig brukes til å lage skalldyrkraft.

Her er Hellstrøms oppskrift:

  1. Fres skallet i en kjele med litt olje og tilsett løk og gulrot.
  2. Hell på vann til det dekker skallene og kok opp. 
  3. Skru av varmen og la det trekke i 30-60 minutter. Sil av.
  4. Smak til med salt, pepper og sukker.

Artikkeltags