Endret oppfatning denne måneden

Besluttet i juni: Tommy Brøske opplyser at de endret hovedhypotesen fra bortføring med økonomisk motiv til drap, tidligere denne måneden.FOTO: TOM GUSTAVSEN

Besluttet i juni: Tommy Brøske opplyser at de endret hovedhypotesen fra bortføring med økonomisk motiv til drap, tidligere denne måneden.FOTO: TOM GUSTAVSEN

Artikkelen er over 1 år gammel

Beslutningen om å endre hovedhypotese i etterforskingen – fra økonomisk motivert bortføring av Anne-Elisabeth Hagen til drap – ble tatt i juni.

DEL

Da hadde Øst politidistrikt etterforsket forsvinningen av 69-åringen i nær åtte måneder.

Politiinspektør Tommy Brøske ønsket ikke å si mye om når politiet endret sin hovedteori da han møtte pressen onsdag, men letter på sløret nå.

– Den ene hypotesen vi har jobbet med helt fra starten er at Anne-Elisabeth Hagen har vært utsatt for en kriminell handling. Dette er med bakgrunn i funn som ble gjort i Sloraveien, deriblant brevet, og løsepengesummen som ble krevd. Dette gjorde at vi mente at det mest sannsynlig dreide seg om en bortføring med økonomisk motiv, sier Brøske til Nettavisen.

– Parallelt har vi hatt hypoteser om at det er begått drap, som også er et alvorlig straffbart forhold. Etterforskningen er overlappende, i det all vesentligste vil etterforskningsskrittene være de samme enten det gjelder bortføring eller drap. Det var ikke en enkeltstående hendelse som utløste endringen. Det var heller ikke en konkret dato eller klokkeslett for da vi endret hypotese. Dette er noe som har utviklet seg over tid, og det var i løpet av juni måned vi endret hovedhypotesen vår.

Utelukker ikke noe

Utad har det fremstått som at politiet har stått i stampe med etterforskningen, inntil den nye vendingen ble gjort kjent onsdag. Brøske vil ikke si direkte om de er nærmere en løsning, og fortsatt gjenstår sentral etterforskning.

– Fortsatt gjenstår det oppgaver vi vurderer som viktige, og som absolutt kan bidra til å oppklare saken, jeg vil ikke si noe mer enn at det dreier seg om tradisjonell etterforskning. Men det er ingen garanti for at vi kommer i mål. Men ambisjonen er at denne saken skal oppklares.

Under onsdagens pressekonferanse sa Brøske at politiet mener at drapet kan ha vært forsøkt skjult gjennom en fingert bortføring. Ordet «fiktivt» ble også brukt i samme forbindelse.

Dette betyr i klartekst at politiet mener noen har forsøkt å få det til å se ut som en bortføringssak, men at det i realiteten er en ren drapssak.

– Kan dere utelukke bortføringssporet med økonomisk motiv?

– Saken er uoppklart, ingen sitter derfor på sannheten om hva som har skjedd ennå. Hypoteser er antakelser om sannheten. Før vi vet hva som er skjedd kan vi ikke utelukke noe. I løpet av perioden på åtte måneder som nå er gått, er hovedhypotesen svekket. Men vi kan ikke utelukke at det kan ha vært en bortføring som har gått galt, og som har endt med at Anne-Elisabeth Hagen mistet livet, sier Brøske.

Brevet sentralt

Siste sikre livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen er klokken 09.15, fra en telefonsamtale med en slektning, samme dag som hun forsvant.

Det var ektemannen, milliardæren Tom Hagen, som meldte fra om det som kunne være en kidnapping. Da han kom hjem fra jobb rundt klokken 13.30 forsvinningsdagen, fant han blant annet en lapp med trusler om at kidnapperne ville ta Anne-Elisabeth av dage dersom han varslet politiet eller media.

Det skal også ha vært fremsatt et krav på ni millioner euro. De angivelige kidnapperne skal ha fremsatt kravet i kryptovalutaen Monero. Det har ikke vært noen kontakt mellom Hagen-familien og de antatte kidnapperne på flere måneder, noe som styrker politiets hypotese om at det ikke dreier seg om en kidnappingssak.

Trusselbrevet er en svært sentral del av etterforskningen.

Brøske fortalte også under pressekonferansen at politiet mener de vet hvor papiret til trusselbrevet som ble funnet i huset til Hagen er produsert og solgt. Nettavisen har fått opplyst at eksperter som har analysert innholdet i brevet, skal ha ment at det er skrevet på en måte hvor hensikten bevisst har vært å få det til å fremstå som at det er skrevet av noen som ikke har norsk som morsmål.

Politiet vil ikke bekrefte disse opplysningene. Men Brøske mener de har grunn til å tro at papiret som er bruk kan ha vært kjøpt i Norge.

– Jeg ga de opplysningene jeg kunne om dette arket i går. Vurdering av konkret innhold kan jeg ikke begi meg inn på.

– Vi mener å ha holdepunkter for at papiret kan være kjøpt i Norge, men noen flere detaljer vil jeg ikke kommentere nå. Det gjenstår fortsatt etterforskningsoppgaver knyttet til dette, sier Brøske.

Overfor Nettavisen vil ikke Brøske kommentere om noen er mistenkt for å ha forklart seg falskt for politiet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken