(Nettavisen): Det kom sterke reaksjoner da det forrige uke ble kjent at NRK-programmet «Kåss til kvelds» skulle tas av skjermen.

Lørdagsprogrammet hadde gått i sju sesonger i beste sendetid på NRK, med komiker Else Kåss Furuseth (42) som programleder. Årsaken til at programmet skulle legges ned var som følge av at kringkasteren måtte kutte 300 millioner kroner i 2023.

– Statsbudsjettet som ble lagt fram i fjor høst, har gjort at NRK har måttet gjøre en rekke tøffe prioriteringer på mange områder, sa kommunikasjonsansvarlig Heidi Gjestad i NRK.

Fredag ble siste episode av programmet sendt på lufta, og ifølge tall Nettavisen har fått tilgang på gikk episoden alt annet enn ubemerket hen.

Topp 3 på NRK

Det nedprioriterte talkshow-programmet viste seg å samle 746.000 seere i løpet av helgen. Det viser tallene Nettavisen har fått tilsendt fra NRK.

Av statskanalens helgeprogrammer ble «Kåss til kvelds» kun slått av «Nytt på nytt» og finalen av «Mesternes mester», som hanket inn nesten 1,3 millioner seere.

Redaksjonssjef i NRK underholdning, Vivi Stenberg, sier til Nettavisen at det er veldig hyggelig å avslutte programmet med så gode tall.

– Det er et strålende tall og det er klart det er veldig hyggelig at programmet fikk så mange seere på den siste sendingen, sier Stenberg og fortsetter:

– Det var masse omtale i forkant, så det er akkurat sånn det skal være.

Nettavisen har forsøkt å få en kommentar fra Else Kåss Furuseth, foreløpig uten hell.

Medieanalytiker i NRK, Maren Eline Fossan, opplyser til Nettavisen at den siste episoden hadde nesten 200.000 flere seere enn snittet av sesongen med totalt 746.000 seere. Den mest sette sendingen av NRK-programmet noensinne er den første episoden den første sesongen.

Skapte sterke reaksjoner

Som nevnt tok det ikke lang tid før det rant inn med reaksjoner etter at beskjeden om nedleggelsen kom. Flere kunne ikke forstå avgjørelsen til NRK, og mente at programmet var en soleklar publikumsfavoritt.

I NRKs eget kommentarfelt på Facebook, der kanalen kom med nyheten om at «Kåss til kvelds» legges ned, var det kommet inn over 1000 kommentarer med klager om at programmet legges ned.

«Så trist! Kåss til Kvelds har samlet tre generasjoner foran lørdags-tv'n. Det er omtrent det eneste programmet som har klart det mesterstykket på lange tider. Kommer til å savne feststemninga», var blant de mange kommentarene.

Få timer etter hadde det også kommet inn en rekke klager til kringkastingsrådet. Tirsdag ble det kjent at Kringkastingsrådet hittil har mottatt 180 klager på nedleggelsen.

Samme dag kunne også Stenberg avsløre overfor Nettavisen at NRK allerede hadde nye planer for Kåss Furuseth.

– Else kommer tilbake på skjermen allerede etter påske i et nytt program, og begge to kommer til å være på skjermen i de neste par årene også, sa Stenberg og la til at de også er i gang med å utvikle nye ting som forhåpentligvis skal opp og stå.