(MittLørenskog)

– Vi føler oss ganske hjelpeløse når vi opplever at vi ikke bli hørt, sier Karoline Marie Solheim-Aune.

Hun er sykepleier på akuttmottaket på Ahus i Lørenskog. Tirsdag ettermiddag hadde hun og flere hundre sykepleiere tatt oppstilling utenfor Stortinget i Oslo. Der protesterte sykepleierne mot det de kaller en nedbygging av helsevesenet.

– Vi er nødt til å sette en stopper for det som skjer i helsevesenet nå. Det offentlige helsevesenet blir vanvittig lite prioritert, sier hun under Helsebrølets demonstrasjon.

Flere krav

Helsebrølet er en politisk uavhengig bevegelse. De mener budsjettkutt, underprioriteringer og feilprioriteringer fra regjeringens side fører til et dårligere helsevesen.

– Vi trenger økt rekruttering, vi trenger økt personale og vi trenger økt lønn for at hverdagen skal gå rundt, sier Solheim-Aune.

Da 33-åringen var liten så hun opp til sin mor som jobber som intensivsykepleier. Det gjorde at Solheim-Aune aldri var i tvil om at hun ville følge i morens fotspor. Nå frykter hun at flere vil velge bort yrket.

– Det er fantastisk å jobbe som sykepleier. Ikke gå bort fra yrket bare fordi du er redd for hvordan det er på jobb. Så lenge vi fortsatt får rekruttert flere dyktige sykepleiere, så kommer hverdagen til å bli bedre for alle, sier hun.

– Vanvittig hektisk

I slutten av januar skrev Solheim-Aune et leserinnlegg i Romerikes Blad der hun skildret sin arbeidshverdag på akuttmottaket. Innlegget fikk massiv respons og gikk viralt i sosiale medier.

– Vi trenger hjelp, vi drukner, vi trenger alle menn og kvinner på dekk. Vi trenger støtte, bedre økonomi, bedre arbeidsvilkår, slik at vi kan komme hjem til familiene våre, og i det minste kunne rettferdiggjøre hvorfor vi er så slitne at tårene triller, skrev hun i innlegget.

Da RB møter 33-åringen ved Stortinget, forteller hun om en massiv respons på innlegget.

– Jeg har fått veldig mange positive tilbakemeldinger. Jeg tror ikke jeg har fått noen negative tilbakemeldinger. Det er mange som er veldig enig i at dette går ikke lenger, sier hun.

– Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg og dine kollegaer?

– Det er vanvittig hektisk. Vi har dager der vi nesten ikke rekker å spise før vi skal gå hjem fra jobb. Vi har dager hvor vi ikke går på do og vi har hverdager der vi løper i et akuttmottak med 70 og 80 pasienter. Pasientene blir liggende i korridoren over lang tid uten noen som helst form for hjelp. Det er ikke noe gøy. Man går hjem med konstant dårlig samvittighet og man føler at man skulle ha gjort mer, sier hun.

– Holder på til vi blir hørt

Under markeringen ble det holdt en rekke taler etterfulgt av flere kraftige brøl fra de fremmøtte demonstrantene. Blant talerne var Bjørnar Moxnes fra Rødt, psykiater Randi Rosenquist, komiker Sigrid Bonde Tusvik og Tale Maria Krohn Engvik. Sistnevnte er bedre kjent som «Helsesista».

Initiativtaker til aksjonen er Helene Dahl Karlsen. Hun jobber til daglig som sykepleier på Aker sykehus.

– Jeg håper dette er starten på noe stort, som skal vare og vare helt til det fører til en positiv endring, sier hun til NTB.

Hun håper Helsebrølet blir en bølge som spres til hele landet, og at det blir lokale demonstrasjoner.

– Vi holder på til vi blir hørt, sier hun.