Gå til sidens hovedinnhold

Kan Lillestrøm kommune bli satt under «statlig administrasjon»?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag opplever vi at det kan ta opptil seks dagers ventetid for å ta en test i kommunen.

«Å måtte vente seks dager for å få testet seg er helt hårreisende. Det er ekstremt dårlig og mange innbyggere i Lillestrøm er forbanna. Jeg har mange venninner i Lørenskog og der får man i stor grad test dagen etter at man bestiller. Nå har vi hatt denne korona-situasjonen i ett år og man skulle da tro at en kommune med i underkant av 90.000 innbyggere burde ha klart å få på plass mer enn ett testsenter på dette tidspunktet,» sier Lillestrøm-innbygger Taina Bjerkholt til RB.

Lillestrøm Kommune har gjort en formidabel jobb med vaksine, men når testingen stopper opp eller blir forsinket så kan vi alle bli «bekymret.» Spesielt når smittespredning er på det nivået vi har i dag. Det er jo nettopp ikke testing som gjør at skjult smitte sprer seg og ikke kan stoppes eller spores.

Vi har noen private testsentre i kommunen hvor testene kan koste opp til godt over tusenlappen. Men, er ikke dette en del av smitte begrensningen som nå kommunene har ansvaret for?

Redegjørelse til Stortinget

Ifølge statsministerens redegjørelse til Stortinget denne uken truet hun med ytterligere innstramninger som kan minne om en liten forståelse av at vi er voksne mennesker, de aller fleste av oss, som ikke trenger å bli påminnet situasjonen og regler med trusler og ekstrem tvang.

I samme redegjørelse viste statsministeren den dramatiske smittesituasjonen, og påpekte at testingen er viktig i smittesporingen.

Statlig administrasjon

Hun uttalte videre: «Det regjeringen vil gjøre er å senke terskelen for når det vil være aktuelt at regjeringen fatter beslutning om tiltaksnivå på vegne av kommunene.»

Jada, dette er en god plan, men her settes demokratiet på prøve igjen. Dersom Lillestrøm Kommune IKKE får orden på testingen kan faktisk kommunen bli satt under «statlig administrasjon.»

Det finnes sikkert mange forslag om håndtering av situasjonen og tenkte løsninger fra kommunen, men hva med å benytte folk som går på dagpenger, arbeidsledige, pensjonister og frivillige til å delta i denne dugnaden? Her er det uante muligheter hvor det finnes folk med erfaring fra mange områder i livet.

Et annet forslag til kommunen er at vi som allerede er frivillige i dette arbeidet er med på å etablere et kommunalt testsenter koordinert med vaksinehuset (Lillestrøm Varemesse). Dette for å få fortgang i testingen slik at Lillestrøm kommune kan slippe å bli satt under en mulig «statlig administrasjon».

Kommentarer til denne saken