Gå til sidens hovedinnhold

Kan du ofre litt av plassen din?

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommentar Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Få ukas viktigste kommentarer og innlegg fra Romerikes Blad med nyhetsbrev rett i e-posten hver lørdag

Like sikkert som våren er at mange arbeidsgivere benytter dagen i dag til å snakke om kjønnsbalanse, lønnsforskjeller og fraværet av kvinner i lederstillinger.

Uttalelsene er like selvskrevne som det er for en restaurant å tilby vegetaralternativer. Ikke bare er fokuset viktig, men arbeidsgivere med en tydelig likestillingsprofil fremstår som attraktive, moderne og progressive.

Det fine med alle festtalene er at det staker ut kursen for hvilken retning man vil. Men for å få resultater i likestillingsarbeidet må vyene ut av festtalene og inn i det virkelige liv. Å være velinformert og bevisst er noe helt annet enn å rutinemessig og proaktivt kjempe mot målet.

For tallenes tale er klar: det er langt igjen til et likestilt arbeidsliv, og skal man klare å omsette ord til handling må man sikre engasjement fra dem som sitter med makt til å endre. Men hva med oss utålmodige kvinnemennesker og allierte brødre som synes ting går altfor tregt?

Bildeserie

Galleri Egil

 

Lista over hva vi kvinner kan gjøre selv er lang. Vi må være litt frekkere og kreve vår rett. Vi må slutte å være redde for å heve stemmen. Vi må slutte å være flaue hvis ting ikke går som planlagt. Vi må slutte med selvsensuren, være litt mindre pliktoppfyllende og til og med tillate oss å være litt late iblant.

Men aller viktigst er det å ta plass. Slik er iallfall rådene fra dem som har gjort suksess på guttas hjemmebane.

Og er det noe gutta er flinke på, så er det nettopp det. Men plassen er gitt, og når noen tar plass går det alltid på bekostning av andres plass.

Heldigvis er en stor andel norske menn bevisst over de privilegier de har i kraft av sitt kjønn. Mange anerkjenner likestillingsutfordringene, men sliter kanskje med å adressere dem.

I lys av dette oppfordrer jeg alle menn til en aldri så liten selvransakelse i anledning kvinnedagen:

Tenk på plassen du tar opp. I møter. I samtaler. I styrerommene. På jobbarrangementer eller andre sammenhenger. Spør deg selv om du kan ofre litt av plassen din for å bane vei og oppmuntre din kvinnelige kollega til å ta plass.

Ved å ofre litt av plassen din, så kan vi sammen bidra til å løfte hverandre og demonstrere aktiv innsats mot forskjeller i arbeidslivet spesielt og i samfunnet generelt.

Gratulerer med dagen!

Kommentarer til denne saken