Kafkas univers!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Innsendt Forvandlingen av Franz Kafka. 1915

“Da Gregor Samsa en morgen våknet av urolige drømmer, fant han seg selv forvandlet til et uhyrlig kryp.” Slik åpner den over 100 år gamle romanen Forvandlingen av Franz Kafka. Dette er ikke en fantasy-roman, men dette surrealistiske marerittet er heller ingen metafor. Det er slik virkeligheten fortoner seg for Gregor Samsa denne morgenen der han våkner på rygg bestående av et hardt skall, og med sine tynne bein sprellende i lufta. Hans første tanke og bekymring er at han nå får problemer med å nå det første toget for å komme tidsnok på jobb. Han begynner straks å jobbe med saken, og gir faktisk ikke opp til tross for at det åpenbart vil bli helt umulig å nå både dette og neste tog - og alle forsøk på å komme seg på jobb heretter.

Romanen forteller hvordan Gregor mister respekt, kjærlighet, verdighet, rang og status ved tap av sin rolle som familiens eneforsørger. Han blir gjenstand for skam, vemmelse og ignorering. Han går fra å være Ham til å bli Det (krypet) som de må gjøre seg av med.

Romanen er tidløs på en måte, det er mye å kjenne seg igjen i selv om den er fra en annen tid, et annet språk og kultur. Vi liker jo så forskjellig litteratur, men de fleste lesere er gjerne mottagelig for annet enn sin favorittforfatter bare man er i modus for det. Jeg tør påstå at Kafkas litteratur er mer tilgjengelig enn sitt rykte, for denne romanen er så åpen for fortolkning at det skal godt gjøres å ikke finne noen erkjennelse i den. Legg i det en sosiologisk, marxistisk, psykoanalytisk, filosofisk eller annen tolkning. Dette er en roman man kan hente ut nesten det man vil av, man trenger ikke å gjøre det vanskeligere enn det. Den er sær, uhyrlig, morsom og genial, den treffer på så mange områder.

Romanen fra 1915 er gjendiktet og adaptert i mange varianter og på mange språk, den er en av de mest siterte og henviste boktitler som finnes. Det vil man kalle en klassiker!

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken