Gå til sidens hovedinnhold

Julie (29) tar spektakulære toppturbilder i festkjole

Julie Bjanes har fått mye oppmerksomhet for sine fargerike turbilder. Her er tipsene til hvordan du best kan bevare turminnene.

– Naturen i Norge er helt rå. Da passer det fint å stille i kjole, sier Julie Bjanes.

På Instagram har hun fått mye oppmerksomhet for sine turbilder, enten hun poserer ikledd fotsid kjole eller i ulike akrobatiske positurer foran en storslagen utsikt.

– Jeg synes det er gøy å leke med hvor spektakulære bilder man kan ta, sier hun.

For Bjanes startet fotointeressen med fjellturer i ensomhet.

– Jeg gikk mye tur som barn, og da jeg flyttet hjemmefra, ble jeg bare mer og mer glad i skogen og fjellet. Jeg gikk veldig ofte på tur alene. For å kunne vise hvor jeg hadde vært og dele det med andre, begynte jeg å ta bilder, forteller Bjanes.

Hun er aktuell med boka «Min insta-tur», der hun gir både tur- og fototips.

– Turene spenner fra de helt enkle til de mer krevende. Felles for dem er at du kommer til steder som tar pusten fra deg. Det trenger ikke være en hard tur for at det skal se råflott ut, sier Bjanes, som i tillegg til selve turbeskrivelsene gir tips til hvor det er fint å fotografere.


Planlegger antrekk

I starten av turkarrieren bare knipset Bjanes i vei.

– Etter hvert har jeg lært mer om å ta gode bilder, og blant annet gått på fotokurs og redigeringskurs og skaffet meg bedre utstyr, sier hun.

I 2015 fikk hun sin egen Instagram-konto.

– Jeg jobber som personlig trener, og en venninne opprettet den for meg fordi hun mente det ville være nyttig i jobbsammenheng. Etter hvert ble det stadig flere turbilder, forteller hun.

Selv om Bjanes var turvant, gikk hun ikke i typiske turklær, noe hun fikk kommentarer på.

– Jeg hadde ikke så mye turtøy, og gikk gjerne på tur i fargerike tights og klær som matchet. Jeg elsker farger og kler meg gjerne i rosa. Hårsløyfe pleier jeg også å ha, forteller hun.

Da hun fikk noen negative kommentarer fra folk som lurte på hvorfor hun pyntet seg i fjellet, valgte hun å heve standarden på antrekket enda et hakk.

– Jeg tenkte at jeg skal søren meg pynte meg, og begynte å ha med kjole i sekken som jeg tok på når jeg nådde toppen, forteller hun.

Nå er antrekk en naturlig del av turplanleggingen.

– Jeg går aldri på fest, så jeg har få andre arenaer der jeg kan planlegge et antrekk. Men på tur gjør jeg det, sier hun.

Leker med akrobatikk

En solid treningsbakgrunn er heller ikke å forakte når man skal ta spektakulære bilder. Bjanes har tatt bilder i alt fra håndstående til posisjoner der det ser ut som hun henger utenfor fjellkanter.

– Det er ikke så spektakulært som det ser ut som, det handler om hvordan jeg vinkler kameraet, sier hun.

Når hun tar bildene, har hun god hjelp av et Sony Alpha-kamera, i tillegg til et GoPro-kamera for mer actionfylte øyeblikk. Begge kan styres fra mobilen, noe som er nyttig når man er på tur alene.

– Du trenger ikke mye dyrt fotoutstyr for å ta fine bilder. Noen ganger bruker jeg bare mobilen, sier hun.

Motiveres av utsikter

Bjanes synes det er fint å kunne inspirere andre til å komme seg ut på tur.

– Når jeg er personlig trener, hjelper jeg én. Når jeg legger ut turbilder på Instagram, når jeg mange. Jeg blir veldig glad når jeg får tilbakemeldinger fra folk som har kommet seg opp av sofaen og ut på tur på grunn av bildene mine.

Bjanes forteller at enkelte rynker på nesen over at fine bilder skal være målet for turen, men hun mener det ikke spiller noen rolle så lenge folk kommer seg ut.

– Folk motiveres av forskjellige ting. Selv motiveres jeg av utsikter. Til datteren min sier jeg at jeg jakter på utsikter, sier hun.

Etter hvert har hun nemlig også fått følge på tur, først av datteren Lykke på åtte år, siden av mannen.

– Lykke vet ikke om noe annet liv enn å være med på tur, hun har vært med siden hun var baby. Etter at jeg fikk barn, har jeg blitt flinkere til å ta bilder også underveis. Bildene bidrar til å bevare minnene fra turene, sier hun.

Nylig fikk hun også datteren Vilje, som allerede har vært på sin første topp i nærområdet.


Start turen tidlig

Bjanes har mange tips til hvordan du kan få vellykkede turbilder.

– For det første må du sette av tid. Ta masse bilder, og sjekk dem underveis. Det er veldig irriterende å komme hjem og oppdage at det har vært et støvkorn på linsa på alle bildene, forteller hun.

I boka tipser hun også om å sjekke emneknaggen og stedstaggen på Instagram, slik at du har ideer til mulige fotovinkler på forhånd.

Hun anbefaler også å dra ut tidlig.

– Det er da det skjer! Det er mindre folk, og du får det fineste lyset på toppen. Dessuten er det ikke så gøy å stå og skifte med masse folk rundt, påpeker hun.

Ekspertens beste tips

Man kan ta fine turbilder også uten gallakjole i sekken. Kristin Folsland Olsen er en erfaren friluftsfotograf, foredragsholder og turbokforfatter, og har flere tips til hvordan du kan løfte kvaliteten på turbildene. Det første er å ha kameraet tilgjengelig.

– Hvis du vil ha øyeblikksbilder, nytter det ikke å ha kameraet nederst i sekken. Putt det for eksempel i en veske på magen, sier hun, og legger til at for de fleste holder det med mobiltelefonen som kamera.

Hun anbefaler å ta bilder av flere typer motiv enn utsikten på toppen.

– Det er populært å stå på en topp med fin utsikt, men det blir kjedelig hvis alle bildene er slik. Prøv heller å ta fire-fem ulike bilder som til sammen forteller en historie: Du kan for eksempel ta et nærbilde av en blomst, klatre opp i et tre og ta et oversiktsbilde og ta noen portretter og actionbilder, sier hun.

Hun anbefaler dessuten å reise litt utenfor allfarvei.

– Prøv å finne noen andre motiv enn dem alle legger ut bilde av på Instagram. Det finnes så mange fine steder i Norge, sier hun.

Selv bor hun i smellvakre Lofoten, og deler noen av sine turbilder på @kristinfolsland.

Et annet av hennes tips er å ta bilder når lyset er varmest, det vil si morgen og kveld.

– Man kan ta bilder i all slags lys, men du må ha et bevisst forhold til det. Er det sterk sol, får du også skarpe skygger, påpeker hun.

Mange tar kun bilder på finværsdager, men bildene kan bli vel så interessante i regn, snø og vind.

– Det er gjerne i dårlig vær du kan ta fine og annerledes bilder, sier hun.

Unngå linselus

Folsland Olsen anbefaler også å være bevisst på hva du faktisk får med på bildet.

– Det er kjedelig å komme hjem og se at det stikker et par ski opp bak hodet på personen du skulle ta et fint portrett av. Ta bildet fra en annen vinkel eller gå nærmere, slik at du utelater ting du ikke vil ha med, sier hun.

Å være bevisst hvor du plasserer deg, kan også bidra til å få de beste blinkskuddene.

– Skal dere gå over en elv, så pass på at du går først over, både for å kunne fange øyeblikket dersom noen plumper uti, og fordi det er kjedelig å komme hjem kun med bilder av folk bakfra, forklarer Folsland Olsen.

Det er også lurt å ha et bevisst forhold til komposisjon.

– Det finnes en del komposisjonsregler som kan være lure å ha i bakhodet. Som at det skal være luft i blikkretningen til den du tar bilde av, da får man mer inntrykk av å se utover noe storslått. Man bør også passe på at horisonten er rett – i hvert fall hvis det ikke er et bevisst virkemiddel at den ikke er det, sier hun.

Bildet blir også ofte mer vellykket hvis man får dybde i det.

– Skal du ta bilde av en person foran en fin utsikt, kan bildet bli enda finere hvis du setter deg ned og får med blomstene i forgrunnen også, påpeker hun.

Som med alt annet må du øve for å bli god.

– Kom deg ut og lek deg! Ta gjerne mange bilder, men vær litt streng og velg ut de fineste etterpå, resten trenger du ikke, sier hun.

Og til slutt: Det blir ingen bilder uten batteri.

– Husk å ha med nok batterier til kameraet og nødlader til mobiltelefonen, minner hun om.

Syv turbildetips

Den Norske Turistforening gir disse syv tipsene til hvordan du kan ta bedre turbilder.

1. Tilgjengelighet:

Har du kameraet lett tilgjengelig, bruker du det mer, og er klar når det gylne øyeblikket dukker opp.

2. Følg med på lyset:

I penvær er det timene rett rundt soloppgang og rett før solnedgang som gir det beste lyset.

3. Tenk komposisjon:

Et bilde blir bedre om det skaper et inntrykk av dybde. Finn et element som kan ligge i forgrunnen og lede innover mot det du virkelig ønsker å ta bilde av.

4. Bruk en målestokk:

Et stort fjell er først stort når vi ser hvor mye større det er enn elementene som ligger rundt. Bruk en kjent størrelse som mennesker, varder eller hytter som målestokk.

5. Hygg deg i dårlig vær:

En overskyet himmel gir en dempet jevn belysning. Bruk det til din fordel, og prøv deg gjerne fram med portretter og nærbilder.

6. Rydd i bildet:

Se gjerne etter muligheter til å isolere personen du ønsker å ta bilde av mot en ren bakgrunn.

7. Kos deg:

Jakt den gode opplevelsen. Når du har det fint i naturen, finner du lettere den helt særegne stemningen og turgleden som gjør seg så godt på kamera.

Kilde: www.dnt.no

Kommentarer til denne saken