– For Oslo lufthavn blir det nesten 60.000 reisende denne dagen, sier pressevakt Harald Nygaard Kvam i Avinor.

I Bergen er det snakk om over 16.000 reisende, mens over 11.000 reisende ventes i Trondheim. I Stavanger skal trolig over 9.000 personer reise onsdag.

Julerushet starter før helgen

Men mange starter turen allerede fredag, og det ventes 50.000 passasjerer ved Oslo lufthavn i løpet av dagen.

Totalt mellom 17. og 31. desember anslås det at over 590.000 passasjerer skal gjennom Oslo lufthavn. Det er imidlertid langt unna normalen, sier Kvam.

I samme periode i 2019, altså før pandemien, var det 915.000 reisende. Reiseanslagene for årets jul viser dermed en nedgang på 35 prosent.

Travlest innenlands

Også i år blir dette en annerledes jul, preget av at pandemien er inne i en ny og svært alvorlig fase, slår Kvam fast. De venter dermed flest reisende innenlands.

– Norge er et langt land, og nordmenn skal jo uansett reise for å komme hjem til jul, eller besøke familie, sier han.

Selv om trafikken er lavere enn før pandemien, kan kombinasjonen smitteverntiltak og mange reisende med mye bagasje likevel skape kø.

–Det er derfor lurt å møte opp i god tid og gjøre seg klar til sikkerhetskontrollen før du står der og skal legge ting i boksene på båndet, sier Kvam.

De travleste tidene i sikkerhetskontrollen er på morgenen og om ettermiddagen.

Regler kan endre seg på kort varsel

Kvam oppfordrer reisende til å forsøke å holde avstand til andre og å følge myndighetenes påbud.

– Som vi har sett de siste to ukene, kan anbefalinger og regler fra regjeringen og helsemyndighetene endre seg på svært kort varsel. Det kan også være lokale råd og regler i tillegg til de nasjonale. Det er derfor viktig å følge med på det som gjelder der du flyr til og fra, sier han.

Utenlands varierer reglene fra land til land, og det er den reisendes eget ansvar å sette seg inn i hvilke regler som gjelder. Ved ankomst til Norge er regelen grei – alle må teste seg. Ullensaker kommune har et eget testsenter på Oslo lufthavn.

Man må også fylle ut et innreiseskjema, og Kvam ber folk om å gjøre dette før man står i passkøen.

– Vi ser tendenser til at noen glemmer dette og må fylle det ut når det er deres tur. Det tar mye lengre tid for både dem selv og de bak i køen, sier han.

(©NTB)