– Det var min bestemor som kjøpte disse juletreflaggene en gang før 1940. Etter at prins Harald ble født i februar 1937 var det en voldsom begeistring for kongehuset. Det var første gang på flere hundre år at det ble født en norsk prins på norsk jord, sier Sollaug Sundberg til Romerikes Blad.

Forbudt

Hennes bestemor bodde den gang i Salhus, som nå er i Åsane bydel i Bergen.

– Hun var svært stolt av denne spesielle pynten til juletreet, men under krigen måtte hun være veldig forsiktig med slike flagg. De tyske okkupantene hadde forbudt all privat bruk av både flagget vårt og bilder av kongefamilien, sier Sundberg.

Dro ned gardinene

Bestemoren dro derfor ned gardinene i det rommene hvor treet og flaggpynten sto.

– Hun fryktet at de flotte prinseflaggene ville blitt beslaglagt, sier Sollaug Sundberg.

– Hvordan kom du og flaggene til Fet?

– Jo, jeg ble rektor på Garderåsen skole, og da flyttet min mann og jeg til Fetsund. Siden har vi blitt boende her og vi trives veldig godt.

– Bruker du flaggene fra 1938 hvert år?

– Ja, etter at jeg arvet dem for mange år siden har jeg hengt dem på treet hver eneste jul.

Kongelig krølltopp

Den pensjonerte rektoren syns det er stas å henge flaggene på treet.

– De er så fine. Det er morsomt å se vår nåværende konge som en liten krølltopp på en slik rekke flagg. Jeg har ikke hørt at noen andre har tilsvarende flaggbilder som er beregnet for juletrær, men det kan jo være at flere slike klenodier er bevart, sier Sollaug Sundberg.

– Det kunne være hyggelig å høre fra andre som hadde liknende juleklenodier fra kongefamilien fra gamle dager, sier hun.

Eldgammel skikk

Skikken med å pynte et grantre til jul er flere hundre år gammel og oppsto i Schlesien i Preussen. I en bok fra 1774 skriver den tyske forfatteren og humanisten Johann Wolfgang von Goethe at han overvar en julekveld da treet var pyntet med «Vokslys, Sukkergodt og Æbler».

Den første juletreet i Norden skal ha blitt tent hos en dansk lege med tysk hustru i København i 1812. Den eldste norske beskrivelsen av et juletre står i et brev som dikteren Jørgen Moe skrev om juleforberedelser på en bondegård på Ringerike.