Verste dagen i året

Julaften er den dagen i året da alle tilsynelatende er omgitt av dem de er glad i. Tror vi.

Julaften er den dagen i året da alle tilsynelatende er omgitt av dem de er glad i. Tror vi. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Denne Signert-kommentaren ble første gang publisert 24. desember i 2014.

Bilene forsvinner fra veiene, det meste er stengt, ingen går i gatene. Det er ingenting man kan finne på for å være opptatt og slippe å tenke på det man kanskje ikke ønsker å ta inn over seg.

Alle er inne i varme stuer hvor det lukter ribbe, eller kokt torsk, eller pinnekjøtt. De er sammen. Det ligger pakker under treet. Julaften er den dagen i året da alle tilsynelatende er omgitt av dem de er glad i. Tror vi.

Men det er ikke sånn for alle. Vi vet at i kveld sitter mange og gråter. Gråter fordi de er alene. Gråter over minnene om det som kanskje har vært, men som ikke er slik det var lenger. Over dem som har gått bort, eller den som har forlatt en.

Julaften er den verste dagen i året når man ikke har det sånn man egentlig ønsker å ha det. Denne dagen blir det så tydelig. Og man får så god tid til å kjenne på følelsen av å være alene, eller savnet etter noen som skulle ha vært der.

For noen foreldre er det kanskje første året ett av barna ikke er hjemme til jul. Kanskje har de fått seg en partner og det er svigers sin tur til å få besøk? Kanskje er de i utlandet og studerer?

Eller mye verre, de er på kjøret og man vet ikke hvor de er. Noen foreldre sitter alltid med angst for om barna deres lever, for hva slags forfatning de er i og hvor de er. Da blir dager som i dag, ekstra vonde.

For de mange som opplever samlivsbrudd, har livet kanskje blitt snudd på hodet det siste året. Man må lage nye tradisjoner og finne ut av hvordan jula skal feires. Mange tar hensyn til barna, feirer jula sammen og later som om alt er nesten som før. Men det er jo ikke det. Partneren som før var din, er ikke det lenger, men i beste fall en god venn. Og venner har ikke de samme forpliktelsene som et samliv medfører.

Svigerdøtre har blitt eks-svigerdøtre og svigersønner har blitt eks-svigersønner. Og det er bonusbarn, med bonusmødre og bonusfedre som alle skal finne ut av det med hverandre pakket inn i glitter og stas mens juletradisjoner brytes på minst sårbart vis.

Dersom foreldrene ikke feirer julen sammen, er det mange barn som hele julaften tenker på hvordan pappa eller mamma har det. Han eller hun som ikke er der.

Det er ikke så lett å være glad på julaften når man egentlig vil at alt skal være annerledes enn hva det er.

Denne er en oppfølging av kommentaren fra 2014:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken