Tipp vekta på julegrisen Gisle Grynt

Årets Julegris: Gisle Grynt foran produsentene Kjell og Berit Bjørneng på Bergan gård i Nes. Den skal legge på seg ytterligere 20 kilo før slaktedagen 19. desember. Alle foto: Rune Fjellvang

Årets Julegris: Gisle Grynt foran produsentene Kjell og Berit Bjørneng på Bergan gård i Nes. Den skal legge på seg ytterligere 20 kilo før slaktedagen 19. desember. Alle foto: Rune Fjellvang

Artikkelen er over 1 år gammel

Tirsdag ble RBs julegris Gisle Grynt veid inn til 85,0 kilo tre uker før slaktedagen. I løpet av disse ukene kan RBs lesere tippe slaktevekta på Gisle.

DEL

– Grisen legger nok på seg 20 kilo innen den datoen, sier grisebonde Kjell Bjørneng på Bergan gård i Nes og lover godt stell fram til den sendes til Furuseth slakteri 19. desember.

Det er Kjell og kona Berit som har fostret opp grisen som er årets premie i Romerikes Blads populære tippekonkurranse.

Kjell tror ikke årets julegris blir den største gjennom tidene, men kan love at det blir en spesiell smaksopplevelse.

– En ting er hva grisen veier på slaktedagen. En annen ting er slaktevekta. Der skal det trekkes fra en god del, sier han.

Slaktevekt vil si hva den veier uten innvoller, hode og labber.

Saftig ribbekjøtt

Fjorårets RB-gris, Konrad, hadde en slaktevekt på hele 96,6 kilo, og Kjell Bjørneng har allerede gjettet at man ikke matcher den vekta i år

Selv har han og kona drevet med gris siden 1991, mens det har vært griser på gården siden tidlig på 1970-tallet.

– Da var det sju-åtte purker her, sier Bjørneng.

Med smått og stort er det 4–500 griser på Bergan nå, hvorav 70 purker. I løpet av et år sendes rundt 700 griser til slakteriet.

Uvanlig: Gisle Grynt er av rasen Hampshire som blir stadig mer populært i Norge.

Uvanlig: Gisle Grynt er av rasen Hampshire som blir stadig mer populært i Norge.

En populær rase

Gisle Grynt er av rasen Hampshire, en rase som blir mer og mer populær.

– Denne rasen har et saftigere og mørere kjøtt, så vinneren har virkelig noe å se fram til, mener Kjell Bjørneng.

Kjell og Berit Bjørneng synes vanlig gris har fått et altfor tørt kjøtt.

Og hva spiser man så på julaften på Bergan gård?

– Å, det blir ribbe fra himgris, det, sier Kjell Bjørneng.

Artikkeltags