– Riktig, jeg blir ikke stum, men bare nesten. Dette var en stor overraskelse, som ikke var i mine tanker i det hele tatt. Som ordfører kan jeg ikke ta imot gaver, men noen ganger må man bare gjøre et unntak, sa Harald Espelund (FrP) til latter og applaus fra et fullsatt amfi ved lille torgscenen ved Jessheim storsenter.

Visste ingenting

Gaven var en tegning signert RB-illustratør Egil Nyhus, og anledningen var at den avtroppende ordføreren fikk den ærefulle Jessheimprisen, som ble utdelt for 13. gang.

Espelund visste ingenting da juryens Jimmy Joccumsen sto sammen med ordføreren på scenen, der sistnevnte skulle forestå den offisielle åpningen av Jessheimdagene – for 12. gang.

Men før ordføreren fikk ordet, sa Joccumsen at de først ville dele ut prisen, som tidligere er gått til blant andre Barry Matheson, Diaz, Kari Engebretsen, Harald og Tore Kværner, Egil Nyhus og Jimmy Joccumsen selv.

Mange godord

– Personen som får årets Jessheimpris er som hentet ut av eventyret, sa han og grunnga hvorfor prisen gikk til nettopp Ullensakers ordfører igjennom 12 år:

– Han er omsorgsfull, tenker på alle og inkluderer samtlige. Han er framsynt, foregangsmann som sørger for at ting blir gjort på en samlende måte; han er uredd og lyttende, en som tenker før han taler. Godt likt av alle uansett bakgrunn og tilhørighet. Årets pris går til en som virkelig har satt Jessheim på kartet – Harald Espelund.

Hovedpersonen selv sto med lukkede øyne mens han smilende ristet på hodet.

–Jeg blir ikke stum, men bare nesten, sa han da han takket for prisen, før han åpnet Jessheimdagene i et strålende sommervær.

– Da jeg så det flotte været som vi skulle få på åpningsdagen, tenkte jeg: Fy søren, vi får til alt i denne kommunen.

Til jubel, latter og applaus.

Les hele artikkelen i papirutgaven torsdag.