Her går turistene seg bort

Går feil vei: I dette stikrysset går mange feil. Noen havner til slutt på trappa hos Jonas Berglund.          – Jeg synes det er bare hyggelig å hjelpe dem. Men det burde være skiltet slik at de fant fram, sier han.

Går feil vei: I dette stikrysset går mange feil. Noen havner til slutt på trappa hos Jonas Berglund. – Jeg synes det er bare hyggelig å hjelpe dem. Men det burde være skiltet slik at de fant fram, sier han.

Artikkelen er over 3 år gammel

Noen steder gjør man det man kan for å lokke turister til sentrum. På Jessheim må de nærmest ha kart og kompass for å finne fram.

DEL

Slik deler du abonnementet ditt med andre i din husstand! 

Mellom Quality-hotellet og Nordbytjernet er det skog. Mange turselskaper bruker hotellet og turister fra alle verdens land tar seg gjerne en rusletur i skogen bak hotellet. Der er det lett å gå seg bort.

Ringer på for å få hjelp

Jonas Berglund bor i Kverndalen, i et av husene nærmest skogen. Han har hatt bortkomne turister på døren.

– De har banket på og bedt om hjelp. En gang kjørte jeg noen tilbake til hotellet. Andre ganger har jeg fulgt dem, forteller han.

Han synes det er synd Jessheim ikke utnytter de mange turistene som ferdes i området om sommeren og legger til rette for at de kan gå trygt og greit både til Nordbytjernet, Raknehaugen og Jessheim sentrum.

Slik det er nå, er det lett å havne på avveie. I stedet for å få et fint møte med Jessheim, ender mange opp med å gå seg bort med den usikkerheten det medfører.

– Det er turister fra Kina, Italia, Frankrike og alle verdens land. Ikke alle snakker engelsk, men klarer å kommunisere at de har gått seg bort. Verre er det å forklare hvor de skal gå, så da må jeg følge dem, forteller Berglund, som også har tatt kontakt med Ullensaker kommune.

Bortkomne turister rundt Nordbytjernet er ikke noe nytt fenomen. Det skjer i turistsesongen hvert år.

Komité satt ned i 2008

– Jo da. Vi er vel kjent med at folk går seg bort i dette området. Vi har også hatt telefoner fra skigåere som lurer på hvor de skal gå, sier avdelingsleder Torbjørn Tarud i park og idrett i Ullensaker kommune.

– Hvorfor er det ikke skiltet?

– Det ble satt ned en komité i 2008 – en politisk/administrativ komité. Den skulle se på turstier i Ullensaker.

– Det ble utarbeidet en avtale som administrasjonen kunne sende til alle grunneierne i samarbeid med skogeierlaget og grunneierlaget. Det ble gjort, og vi fikk en tredjedel tilbake som er signert. Vi må ha underskrift av de fleste før vi kan begynne å skilte.

– Når ble de sendt ut?

Mange stier: Det er ikke lett å orientere seg i stinettet mellom hotellene ved E6 og Nordbytjernet, hvis en ikke er kjent.

Mange stier: Det er ikke lett å orientere seg i stinettet mellom hotellene ved E6 og Nordbytjernet, hvis en ikke er kjent.

– I 2014/2015. På grunn av kapasitetsproblemer har vi ikke kunnet prioritere å følge dette opp. Men da ny friluftskonsulent begynte i januar i år fikk han dette i fanget med en gang og har holdt i det, sier Tarud.

Friluftskonsulenten er for tiden på ferie.

Planer om treningspark

Nordbytjernet er et spesielt mye brukt friluftsområde.

– Kunne dere ikke skiltet der uavhengig av resten av kommunen?

– Jo. Der har vi også god kontakt med grunneieren. Vi burde klare å få det til der ganske fort, sier Tarud.

Synd: – Det er synd turistene ikke finner fram til Nordbytjernet og Jessheim sentrum. Det er jo ikke så langt, sier Jonas Berglund.

Synd: – Det er synd turistene ikke finner fram til Nordbytjernet og Jessheim sentrum. Det er jo ikke så langt, sier Jonas Berglund.

Når LHL-klinikkene åpner vis-à-vis Quality-hotellet, blir behovet for skilting gjennom skogen derfra til tjernet enda mer påkrevet.

LHL har nemlig laget planer for en utendørs treningspark ved Nordbytjernet, ved siden av den treningsparken kommunen bygde for noen år siden på sørsiden av tjernet.

Artikkeltags