Onsdag slo tre terrorister til mot det franske satire-tidsskrifter Charlie Hebdo og drepte 12 mennesker. Fire av de drepte er tegnere, akkurat som Egil Nyhus fra Jessheim.

– Denne terroraksjonen er helt uvirkelig. I går tenkte jeg at dette angår meg fordi jeg driver med det samme. Plutselig ble noe så uviktig som tegning livsviktig. Vi gjør noe vi liker og vil bidra med et budskap, noe vi vil fortelle gjennom våre streker. Og så får det «uviktige» så enorm betydning. Terroren setter hele ytringsfriheten på timeplanen i hele verden. Jeg tror folk nå vil verne om verdier som er viktige. I vår verden er ytringsfriheten superviktig. Uten den har vi ikke noe demokrati, sier Egil Nyhus.

Nyhus har flere tegninger på tegner-utstillingen i Stavanger som åpnet torsdag. Denne utstillingen har blant annet karikaturer som har falt menge islamister tungt for brystet. Terroraksjonen gjør denne utstillingen skremmende aktuell. Nyhus har en tegning med i utstillingen som omhandler muslimer, og viser at musimske kvinner skulle få en stemme i Frankrike i kulissene til den franske revolusjonen. Tegningen fra 2010 er ikke tidligere blitt møtt med reaksjoner.

LES OGSÅ: Egils tegning går verden rundt

Angrep i Norge

Det har vært to anslag mot ytringsfriheten i Norge de siste to tiårene.

Det ene var mot forlegger William Nygaard som ga ut Salman Rushdies roman Sataniske vers. Romanen utløste en islamistisk fatwa mot forfatteren, oversettere og forleggere. Nygaard ble skutt og livstruende skadet i 1993.

Den andre var da den kristne avisa Magazinet trykte faksimiler av Mohammedtegninger i 2006. Redaktør Vebjørn Selbekk som da bodde på Kjeller ble truet på livet og måtte ha politibeskyttelse.

– Vil ikke fornærme

Avistegner Egil Nyhus sier han føler at han aldri har gått over grensen med sine streker, og ville aldri tegnet Mohammed.

– Jeg kan tulle med og karikere hva som helst og hvem som helst, prester og imamer. Men jeg tuller ikke med gudene. Min grense går ved det å fornærme og såre folk, sier han.

– Vil denne terroraksjonen gjøre at du blir mer forsiktig som tegner?

– Jeg har vel ikke vært i den stillingen at jeg har vært nødt til å vurdere det. Men da min kone og jeg satt og så tv-reportasjer fra Paris, gikk det plutselig opp for meg at dette angår også meg. Kona sa til meg:

– Egil, du må ikke tegne Mohammed. Kanskje ble hun redd, selv om hun nok tenker at jeg har en grense. Men det var rart, sier Egil Nyhus.

PROFILBILDE: Egil Nyhus endre profilbilde sitt på Facebook etter massakren.

Har vært truet

Egil Nyhus har karikert og tegnet mange muslimer, som man skulle tro provoserte mange. Men han har aldri fått sterke reaksjoner.

– Noen har stilt spørsmål om dette er lov å tegne. Da har jeg tenkt at jeg må begrense meg. Men så sier jeg til meg selv at dette går bra.

Nyhus ble engang truet av en person i et mc-miljø, som ordfører Harald Espelund i Ullensaker ikke ønsket i kommunen.

– Det var ubehagelig, men en liten sak.

Vil påvirke medier

Romerikes Blads ansvarlige redaktør Magne Storedal reagerte som alle andre med forferdelse på terroren da nyheten ble kjent.

– Dette er et grovt anslag mot et fredelig multietnisk samfunn, mot ideen at alle kan leve sammen uavhengig av tro og etnisitet.

Storedal tror hendelsen vil påvirke også norske medier.

– Det blir et større alvor. Den enkelte vil kjenne på den personlige risikoen når man ytrer seg eller tegner, og det vil mest sannsynlig vil påvirke ytringens form. Dette kommer nok til å sitte i ganske lenge. Men vi må ha det motet at vi fortsatt tør å ytre oss om ekstremisme, islam og andre religioner.

Storedal tror at alle nå skjønner verdien av ytringsfrihet i et samfunn.

Går gjennom sikkerhetsrutiner

– Dette er noe mye større enn 12 menneskers tragiske død. Folk skjønner alle hvor mørkt og ulevelig det blir hvis vi ikke kan si akkurat hva vi mener.

Får dette konsekvenser for Romerikes Blad?

– Vi må gå gjennom sikkerhetsrutinene våre, som alle andre avishus nå gjør, sier han.