Martin (16): – Mange ser ut til å ha fått den holdningen at det er farlig å holde i en hammer

– Når en gammel tømrer dør, så kan det sammenlignes med at et helt bibliotek brenner ned, sier Martin Bjørk Halvorsen (16).

DEL

Jesseim-gutten innrømmer gjerne at han ikke er som 16-åringer flest. Han lever og ånder for gamle håndverksfag og tilbringer svært mye av fritida i snekkerbua som han selv har bygget og innredet i familiens garasje.

– Den store hobbyen min er å være i bua og ha mulighet til å lage forskjellige ting. På helgedager har det hendt jeg har sittet her i både ni og ti timer og til og med glemt å spise, sier Martin.

Oppfinneren

Med sixpence, blyant bak øret og passende antrekk minner han mistenkelig om hovedpersonen i TV-serien «Oppfinneren» på NRK når han tar imot Romerikes Blad.

– Erik Alfred Tesaker er et forbilde, innrømmer Jessheims lokale Reodor Felgen.

Ellers tror han at han har arvet mye av interessen etter sin avdøde farfar, Tom Martin Halvorsen, som var håndverker og knivmaker og også behersket treskjæring og lafting.

– Jeg har også fått mye hjelp av min stefarfar Yngve og nabo Børge.

Alt går til verktøy

Martin går det første året på byggfag ved Nes videregående skole og kan blant annet fortelle at han fikk i oppgave å lage 14 like verktøykasser i tre – én til hver elev i klassen.

Når han ikke er på skolen eller sitter i snekkerbua, er han ofte å finne som ekstrahjelp hos Montér på Jessheim. Alt han tjener der bruker han til å kjøpe verktøy.

– Til uka får jeg en ny overfres som kan brukes til å lage skilt, forklarer han.

Drømmer om laftelinja

Men lenge før han har fått denne i hus har han laget flere flotte skilt som utgjør en liten bit av den svært så detaljerte innredningen i snekkerbua. Et fresebord og en elektrisk skuff med fjernkontroll er to av mange andre innslag som han selv er mester for.

Til høsten drømmer Martin om å komme inn på laftelinja ved Hjerleid skole og håndverkssenter på Dovre. Han synes det er synd at gamle tradisjonshåndverk er i ferd med å dø ut.

– Når en gammel tømrer dør, kan det sammenlignes med at et helt bibliotek brenner ned. Tømreren sitter med mye kunnskap om alle mulige materialer og gamle byggeskikker som han kanskje ikke fikk sjansen til å lære bort.

Vil lære treskjæring

Martin skulle gjerne ha kjent noen som drev med treskjæring. Farfaren hans døde dessverre for tidlig til at han fikk mulighet til å lære den teknikken av ham.

16-åringen synes det virker som om hans generasjon er den som kommer til å ringe snekkeren for å slå spikeren i veggen.

– Mange ser ut til å ha fått den holdningen at det er farlig å holde i en hammer, sier Martin Bjørk Halvorsen.

Artikkeltags