– Dette må også bli et ungdomshus!

ETT AV TO: Administrasjonsbygget er det ene av to bygg som utgjør Frivillighetens Hus.

ETT AV TO: Administrasjonsbygget er det ene av to bygg som utgjør Frivillighetens Hus. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ullensaker kommune har ikke råd til å realisere ungdomshus på Jessheim. Frivillighetens Hus må derfor også bli et ungdomshus.

DEL

Det mener Mahmod Ahmad – SVs ordførerkandidat i Ullensaker.

Administrasjonsbygget og pakkhuset på Dampsagtomta på Jessheim er tatt i bruk som Frivillighetens Hus. Det politiske flertallet sa imidlertid i fjor høst nei til at ungdommen skal få sitt eget rom i lokalene. De argumenterte med at Ullensaker Frivilligsentral skal styre bruken av huset og at ungdom kan bruke lokalene som andre leietakere.

Møteplass i sentrum

Mahmod Ahmad mener det er god grunn til å revurdere saken – med bakgrunn i uønskede hendelser i ungdomsmiljøet og kommunens økonomiske situasjon.

«Vi ser at «senterloking» (å vanke i sentrum, red.anm.) er blitt et veldig vanlig fenomen blant ungdom på Jessheim, som trenger en sentrumsnær møteplass for å sosialisere.  I Ullensaker har det den siste tiden både vært arrangerte slåsskamper og barn med kniv helt ned i 13-årsalderen. Dette kan ikke aksepteres, og nå må Frp og Høyre åpne øynene og se realiteten», skriver Ahmad på sin egen blogg.

Han mener at Calypso på Jessheim og Huset på Kløfta ikke lenger holder som de eneste fritidsklubbene i Ullensaker.

– Ikke realistisk

– Det er på tide å ta ungdommen seriøst og lytte til deres innspill og behov. Vi ønsker i likhet med mange foreldre, utekontakten og Natteravnene på Jessheim at Frivillighetens Hus også skal bli et ungdomshus enkelte dager i uka på ettermiddag og kveld, med voksne tilretteleggere til stede. Vi vet at med den alvorlige økonomiske situasjonen kommunen er i, vil det være lenge til det blir mulig å realisere et ungdomshus i Jessheim sentrum, sier Ahmad.

Han peker på at de åpne, gratis fritidstilbudene er et viktig supplement til det organiserte fritidstilbudet.

– Ved å lage felles, attraktive møteplasser for ungdom skaper man plasser der alle er inkludert, også de som ikke har råd eller mulighet til å melde seg på de organiserte tilbudene.

– Men ungdommen kan jo bruke Frivillighetens Hus i likhet med alle andre leietakere?

– Dagens modell, der Frivilligsentralen styrer utleien med aktiviteter mest for  de eldre, fungerer ikke optimalt for ungdommen. De trenger et fast oppholdssted i huset enkelte dager i uka på ettermiddag og kveld, sier Mahmod Ahmad.

– Helt uaktuelt

Ordfører Tom Staahle sier at avtalen om drift av Frivillighetens Hus nylig er underskrevet.

– Det er helt uaktuelt å behandle den saken på nytt. Som vi har sagt før, så har også ungdommer full mulighet til å bruke huset etter avtale med Frivilligsentralen, sier Staahle.

– Full fart i huset!

– Det er allerede full fart i huset. Kjempepositive medlemmer i lag og foreninger benytter lokalene. 30 forskjellige foreninger er inne her nå, sier daglig leder Rita Fjeld Hovden i Ullensaker Frivilligsentral.

Hun kan ikke svare på hvor mange ungdommer som har brukt huset så langt, men flere foreninger som aktiviserer ungdom, har hatt øvelser der.

– De kommer garantert tilbake, sier Hovden, som mener det er godt kjent blant ungdom at også de kan bruke Frivillighetens Hus.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken