I hele oktober pågår den landsomfattende Rosa Sløyfe-aksjonen, som bidrar til å skape oppmerksomhet rundt brystkreft for 16. gang.

I tillegg til at flere nå vil gå med rosa sløyfer, skal også Keplerstjernen på Gardermoen lyse rosa, i stedet for sitt vanlige hvite lys.

– Vi tenkte at det var en god idé om stjernen lyste rosa, for å skape oppmerksomhet rundt aksjonen. Men da jeg ringte Thon Hotels og spurte om dette hadde de allerede tenkt på det. Jeg tror det vil ha veldig god innvirkning, for det er mange som kjører til Gardermoen og nå får dem alle en påminnelse denne måneden, sier Anne Marie Ramstad, leder for Brystkreftforeningen på Øvre Romerike.

– Hva hjelper all den rosa oppmerksomheten for?

– Vi trenger all oppmerksomheten vi kan få, for det er så viktig og få fokus på kreftforskning. Det gjør at flere blir friske. Og så blir folk oppmerksomme på at de har en mulighet til å støtte det økonomisk. Samtidig minner aksjonen både menn og kvinner på at de kan få brystkreft, sier hun.

En stjerne for så mangt

Stjernen ble tent for først gang ved tusenårsskiftet og er laget av kunstneren Vebjørn Sand. Den er 45 meter høy og består av et skjelett av stål med krakelert glass. Også kjent som millennium-stjernen og fredsstjernen, fordi den ble brukt i forbindelse med fredsprisen i 1999.

Brystkreftforeningen stiller opp med informasjonsboder neste lørdag kl 11.00 på Råholt, i Nannestad, Årnes og Nordkisa. Den 16. oktober kommer også Rosa Sløyfe-bussen til Jessheim storsenter, med fagpersonell som folk kan henvende seg til om brystkreft.

– Man må ikke miste motet om man får brystkreftdiagnose. Sjansene for å bli frisk er nå på 90 prosent. Så man bør heller tenke på hvor flinke de er i helsesektoren. Selv ble jeg friskmeldt for åtte år siden, og opplever at stadig flere kontrollerer seg nå, sier Ramstad.

Ny kreftkoordinator på Øvre

Ramstad er også glad for at Ullensaker fra og med januar får sin egen kreftkoordinator, som tredje kommune på Øvre Romerike etter Nes og Eidsvoll.