Christian (48) forandret det verste nabolaget i Las Vegas til det bedre

Artikkelen er over 5 år gammel

Filmen om prosjektet, Vegas Vikings, er kåret til beste film fra Nevada.

DEL

Las Vegas er for de fleste kjent som byen der du kan gamble og byen med alle de spektakulære hotellene langs den gedigent opplyste hovedgaten.

– Men Las Vegas har også en skyggeside, sier Christian Schøyen (48) fra Kløfta.

Det fattige Amerika

– Det er to millioner som bor utenfor den lyssatte stripa i Las Vegas, og her sliter mange etter den økonomiske kollapsen som startet i 2007, sier Schøyen, som nettopp er ferdig med dokumentarfilmen «Vegas Vikings».

Filmen viser hvordan frivillige organisasjoner og enkeltindivider sto sammen gjennom et prosjekt der ambisjonen var å bedre forholdene for barn i den fattigste og farligste bydelen i Las Vegas, Sierra Oeste.

– Fortell litt om filmen?

– Filmen dokumenterer prosessen der frivillige går inn i et belastet nabolag med det for øye å bedre forholdene for dem som bor der, primært barna.

– Prosjektets suksess er ene og alene et resultat av engasjementet i lokalsamfunnet. Folk satte av tid i en travel hverdag, og de sto sammen for å utgjøre en forskjell i en bydel som har den høyeste konsentrasjonen av gjengmedlemmer i hele Las Vegas. Ved å lykkes med blant annet hele 50 prosent reduksjon i kriminalitet, så er dette et program som har vært en suksess, sier Schøyen.

Døråpner

Initiativtaker og prosjektleder Schøyen sier hans rolle først og fremst har vært å være døråpner og kontaktperson, være seg for de 15 frivillige organisasjonene, være seg de frivillige organisasjonene, den lokale kirken, politiet og lokale myndigheter. Dette har aldri vært gjort tidligere, sier Schøyen.

– Hvor tok du filmtittelen fra?

– De første vi kontaktet for å komme i kontakt med personer og organisasjoner i Las Vegas var Vegas Vikings Lodge of Sons of Norway, og vi fant ut at det måtte en vikings mot til for å bevege seg inn i bydelen Sierra Oeste.

– Vi solgte inn det faktum at vikingene tok vare på sin egen stamme og sitt folk, og at det var denne mentaliteten man trengte for å bli med i dette prosjektet. Det er rett og slett overveldende å tenke på oppslutningen rundt dette dugnadsprosjektet. En hel by kom sammen for å hjelpe dem som har falt utenfor!

Vil inspirere andre

– Men, hvorfor valgte du å involvere deg i problemene i en bydel i Las Vegas?

– Hvis vi alle bidrar til å hjelpe dem som har dårligere vilkår enn andre, så vil flere lykkes i livet. Det dreier seg om å ta et samfunnsansvar. Med suksess i denne bydelen, ville det være mulig å lykkes i andre bydeler og i andre byer.

– Men gratis arbeid i flere år?

– Vi var i felten i Las Vegas i 21 dager fordelt over to år.

I USA er det et uttrykk som heter «pay it forward», altså at man jobber for å gjøre noe positivt som kan inspirere andre til å gjøre det samme andre steder.

– Veien videre?

– Vi viste filmen for norske bedrifter og ideelle norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner i Oslo 29. oktober. Nå skal vi til USA og ha visninger på filmfestivaler der borte.

– Og inntektene?

– De går i sin helhet til gruppa som ble etablert for å bedre barns kår i Las Vegas.

– Hva har dette betydd for deg?

– At dette samfunnsprosjektet skulle bli så stort som det er blitt er nesten uvirkelig. Vi fikk mye omtale og oppmerksomhet fra aviser og tv i Amerika underveis. Jeg tror grunnen til det er det unike ved at et helt samfunn kommer sammen for å bedre fremmedes kår.

– At vi lyktes i denne bydelen betyr mye for staten Nevada og byen Las Vegas. Men det betyr mye for resten av USA da vi gjennom dette kollektive prosjektet har vist hva som er mulig – og at det samme kan gjøres i andre amerikanske byer, sier Schøyen.

LES FLERE NYHETER FRA JESSHEIM OG OMEGN HER!

Artikkeltags